Imate uspešno spletno trgovino. Po dolgih letih trdega dela, se vam zdi, da ste večino stvari v svoji trgovini pripeljali do točke, kjer boste končno lahko začeli žeti sadove svojega dela. Zadovoljni ste s prodajo, ki vam v zadnjih mesecih neustavljivo raste, saj je globalni trend v porastu. Vsi smo spletni kanal postavili na prvo mesto pri nakupovanju in v naslednjih mesecih se nam obeta še večja rast. Ne zaspite na lovorikah svojega preteklega dela! Zavedajte se, da je ohranjanje dobrih poslovnih rezultatov vedno posledica ažurnega spremljanja sprememb na trgu in uspešno spopadanje z njimi. Za katere dejavnike ste že poskrbeli in kaj ste morebiti spregledali? Danes smo za vas pripravili pregled 3 največjih napak, ki se jim morate izogniti, v kolikor želite konkurirati na trgu in prepričati ter ohraniti čim večje število svojih stalnih in bodočih kupcev, naj kupujejo ravno pri vas!

V minulem desetletju se je marketinško področje zaradi izjemne stopnje digitalizacije drastično spremenilo. Vodilno vlogo je zato v primerjavi s tradicionalnim, prevzel digitalni marketing. V preteklih mesecih pa se je še tistih nekaj kupcev, ki so bili do tedaj morebiti skeptični do spletnega nakupovanja – preselilo na splet. Spletne trgovine so torej postale nova stalnica. A nove izzive prinaša tudi izjemno dinamičen trg, ki narekuje vsak dan nove spletne rešitve in inovacije. Katere so najpogostejše napake, ki se jim torej želite izogniti? 

1. Zanemarjanje svojih stalnih strank

V procesu intenzivnega iskanja novih prodajnih priložnosti je neverjetno hitro mogoče pozabiti ali zanemariti svojo trenutno bazo kupcev. Ravno oni so tisti, ki vam omogočajo rast vaše spletne trgovine in zveste stranke pa predstavljajo izjemen potencial za zagotavljanje dobrega poslovanja trgovine. Pripravite vsebine, ki jim jih redno posredujete, s katerimi jih boste obvestili o vseh možnostih in prednostih, ki jih  imajo kot vaši zvesti kupci. Predstavite jim klub lojalnosti, dodatne popuste na stalnost, enkratne akcije, ki jih pripravite posebej za njih ‒ da bodo začutili, kako jih cenite in ste jim hvaležni za vztrajanje pri vas. Poplačajte njihovo stalnost z brezhibno storitvijo, fleksibilnostjo ter ponudbo izdelkov, ki jim predstavljajo dodano vrednost.

2. Podcenjujete vpliv vizualne podobe ter uporabniške izkušnje

V vsakodnevem business as usual se zna precej hitro zgoditi, da zanemarite redno spremljanje in posodabljanje svojega brandinga ter vizualne podobe. Ste si v zadnjem obdobju vzeli dovolj časa za natančen pregled spletne strani vaše spletne trgovine? Koliko časa namenite razmisleku o morebitni optimizaciji vaše spletne strani in izboljšanju UX izkušnje? Ali ste se kdaj poglobili v teorijo barv, usklajenost teh z vašim brandom ter se vprašali, kaj sporočate s svojo podobo kupcev, ko se odločajo za spletni nakup? To je le nekaj vprašanj, ki si jih je treba zastaviti redno in pogosto, v kolikor stremimo k večjemu zadovoljstvu in boljši izkušnji svojih kupcev. Uporabljajte barvo, ki jo uporabljate na svojih CTA gumbih, recimo tudi v vsebinah, ki jim jih redno pošiljate. Navadite svoje kupce na svojo podobo, barve, design, naj vas prepoznajo in vzamejo za svojo spletno trgovino, v katero se bodo redno vračali.

V eri ekstremne rasti ecommerca ni več dovolj mobilna optimizacija, začnite razmišljati v smeri mobile-first, vaša elektronska sporočila in landing strani pa naj bodo visoko odzivne.

3. Ne merite svojih rezultatov

Skoraj vsa marketinška orodja, ki jih uporabljate v digitalnem komuniciranju s svojo bazo kupcev, vam nudijo različne načine merjenja uspešnosti kampanj. V kolikor jih ne uporabljate in ostajajo neizkoriščeni, se morate zavedati velike škode in stroškov, ki jih boste lahko utrpeli in imeli dolgoročno. Če morda niste najbolj vešči digitalnih veščin, je enostaven in hkrati zanesljiv način merjenja uspešnosti ‒ primerjanje dveh kampanj, ki sta imeli isto občinstvo med seboj. Poglejte, katera je bila uspešnejša v smislu večjega števila odzivnosti prejemnikov in tako postopoma določite značilnosti, ki so bolj všečne ter pri vaših potencialnih kupcih naletijo na boljši, pozitivnejši odziv.

Za še več podobnih vsebin se prijavite na naše tedenske e-novice, s katerimi vas bomo seznanjali s trendi in vam pomagali pri rasti spletne prodaje.