Pravkar smo se veselili izboljšanja epidemiološke slike v Sloveniji ter normalizaciji razmer v Sloveniji, že nam nove številke dajejo slutiti, da se zna drugi val zgoditi kaj kmalu. Tokrat bomo pripravljeni, saj smo se v prvem valu naučili precej, hkrati pa so so spletni kupci postali preudarnejši in previdnejši, zato zahtevajo in pričakujejo več …

S pomočjo Mastercard raziskave o nakupnih navadah Slovencev pred in po obdobju izrednih razmer in situaciji primernih ukrepov vam bomo v današnjem prispevku pokazali, kako so se spremenila pričakovanja glede celotne spletne trgovine ter načinov plačevanja.

Kaj to pomeni za vas? Kako se prilagoditi novi realnosti v čim večji meri in ustreči občutno zahtevnejšim kupcem novega, pokoronskega obdobja? Za vas smo pripravili nekaj preprostih usmeritev in nasvetov, kako pripraviti vse potrebno za varnost in zadovoljstvo kupcev glede na 3 pomembne ugotovitve raziskave:

1. Novi spletni kupci so tu, prepričajte jih s svojo spletno ponudbo in izkušnjo!

Online trgovina je trenutno v izjemnem porastu. Nahajamo se v najboljšem možnem odobju za spletno nakupovanje v zgodovini. Potrošniki so bili v preteklih mesecih še dodatno spodbujeni k nakupom v digitalnem svetu, saj so jih zunanje okoliščine usmerile v edini zanesljiv in varen način nakupovanja v času epidemije. Skoraj vsi so se preselili na splet in na lastni koži dodobra spoznali prednosti (pa tudi izzive) spletnih trgovin. V zadnjem mesecu je namreč spletni nakup opravilo skoraj tri četrtine vseh anketiranih. V primerjavi z raziskavo iz leta 2019 to predstavlja dvig za več kot 18 odstotnih točk.
Kaj torej lahko storite, da bi v polnosti izkoristili potencial kupcev, ki ga imate pred vrati svoje spletne trgovine?

V primerjavi spletnE prodAJE z letoM 2019, zaznavamo dvig spletnega nakupovanja za kar 18 odstotnih točk!

2. Izpolnite visoka pričakovanja spletnih kupcev nove realnosti!

Novi, preudarni kupec pokoronskega obdobja je sedaj navajen, da popolnoma VSE dobi na spletu. Bistveno se je namreč zvišal delež tistih, ki spletno trgovino pričakujejo, saj se je po epidemiji delež takih dvignil s 15 % na celih 36 %! Novodobni potrošnik ne želi izgubljati časa s fizičnimi trgovinam, v kolikor želi prihraniti čas ter se izogniti fizičnemu kontaktu, zato se izpostavite, redno spominjajte svoje zveste kupce nase z izbrano in premišljeno ponudbo, vlagajte v izboljšanje uporabniške izkušnje … Skratka, čas je – zdaj! Ne izpustite priložnosti za trdno zasidranje na trgu, saj so vam trenutno razmere resnično pisane na kožo.

Novodobni potrošnik ne želi izgubljati časa s fizičnimi trgovinam, zato se izpostavite, redno spominjajte svoje zveste kupce nase z izbrano in premišljeno ponudbo, vlagajte v izboljšanje uporabniške izkušnje.

3. Nujno omogočite kupcem ustrezne načine plačevanja

Znano dejstvo, o katerem smo poslušali zadnjih nekaj mesecev je, da je potrošnikom najpomembnejša možnost brezgotovinskega plačevanja – v raziskavi Mastercard je bilo takih namreč kar 39 %. Ob tem se zdi možnost kartičnega plačevanja v gostinskih lokalih in trgovinah izjemnega pomena kar 76 % vprašanih.
Povečala se je tudi stopnja uporabe plačilnih kartic na različnih fizičnih prodajnih mestih, saj jih 85 % vprašanih uporablja vsaj 1x-2x na teden. Ravno spletni kupci blago in storitve najpogosteje plačujejo s plačilno ali kreditno kartico, takih je kar 56 %. Ta delež pa se je povečal za skoraj 8 odstotnih točk v primerjavi z Masterindex 2019 raziskavo, iz 54,4 % na 62 %.

Omogočite večjo izbiro plačilnih sredstev, med katerimi naj prednjačijo plačilne, kreditne kartice.

Skoraj tretjina vprašanih pa kartice uporablja pogosteje kot pred letom dni in to se bo zagotovo odražalo tudi v večjem deležu nakupov v spletnih trgovinah. V preteklosti se namreč mnogo potrošnikov ni odločalo za tovrstne nakupe preko spleta zaradi nezaupanja pri plačevanju ali pa ustreznih plačilnih kartic sploh niso imeli ali uporabljali. Omogočite jih večjo izbiro plačilnih sredstev, med katerimi naj prednjačijo plačilne, kreditne kartice.