Kako potrošniki poskrbijo zase v takih vročih dneh, kot je današnji? Na Ceneje.si redno spremljamo gibanje povpraševanja ter oblikovanje sezonskih trendov s pomočjo podatkov večletnega povpraševanja. V zadnjem vročinskem valu smo iz naših podatkov jasno videli, da se z naraščanjem zunanje temperature začne tudi močno vzpenjati povpraševanje po klimatskih napravah! 

Povpraševanje se je namreč od 16. 6. 2021 do 22. 6. 202 (glede na teden poprej) v Sloveniji povečalo za neverjetnih 395 %! Dvig povpraševanje pa je natančno sovpadal s prvimi vročimi dnevi.

Vsakoletni vrh povpraševanja po klimatskih napravah opažamo od meseca maja do julija, ko začne to upadati. Lani pa je bil v Sloveniji vrh malce manj izrazit, zaznamovalo pa ga je stalno povečano povpraševanje od začetka maja do septembra.
Hrvaški kupci so pretekla leta najbolj povpraševali po klimah od maja do julija, zanimanje pa ni upadlo vse do meseca septembra. V letu 2020 so Hrvati bolj povpraševali po izdelkih za hlajenje prostorov kot Slovenci, saj zanimanje za nakup ni upadlo vse od aprila pa tja do septembra.

V zadnjem mesecu je najpopularnejša mini prenosna klima INNOVAGOODS Loco Air Cooler. Sledi prenosna klimatska naprava 3v1 7000 BTU, klimatska naprava ToyoTomi NOBURU 3.5 kW z Wi-FI povezavo, komplet klimatske naprave GORENJE SET REA 35 KC, 3.4kW in klima MITSUBISHI MSZ-HR35VF/MUZ-HR35VF.

Hrvaški potrošniki enako kot Slovenci trenutno najbolj povprašujejo po  mini prenosni klimi INNOVAGOODS Loco Air Cooler. Naslednje, ki so se uvrstile med njihove TOP izbire meseca pa so: VIVAX inverterska klima naprava Cool ACP-09CH25AEQI, klima MIDEA Mission Smart 12k MB-12N8D6-I, prenosna klimatska naprava Quadro PAC-205 Slim in zidna klimatska naprava Hyundai HRH M09SMVA.

Trenutno najbolje kaže blagovni znamki  MITSUBISHI, naslednja po priljubljenosti je bila v zadnjem mesecu blagovna znamka klimatskih naprav IPOTOOLS. Sledile pa so jima še INNOVAGOODS, GORENJE in TOYOTOMI

Med hrvaškimi kupci pa so najbolj iskane klime brandov VIVAX, MIDEA, QUADRO, INNOVAGOODS in HYUNDAI.

Če vas zanima več, ali bi si želeli pridobiti vpogled v omenjeno kot tudi katerokoli drugo kategorijo, nam pišite na podpora@ceneje.si e-mail naslov. Tukaj smo, da vam pomagamo bolje poslovati, zato ne odlašajte 🙂