Zmigajmo se, gremo na zrak – kupci že iščejo opremo!

Začela se je sezona ljubiteljev narave in svežega zraka! Kolesarji in navdušenci aktivnega preživljanja časa na prostem so že na preži za najboljšimi ponudbami. Prvi so v spletnih vrstah kolesarski navdušenci, sledijo pa jim ljubitelji kampiranja in piknikov. Skorajšnje spuščanje po gozdnih poteh, preživljanje noči pod zvezdami in v šotoru ter tako težko pričakovano druženje s prijatelji ob odličnih jedeh z žara – vse to kažejo pomladni Ceneje.si podatki.

Kako radi Slovenci kolesarijo?

V kolikor lahko športno navdušenje sploh izrazimo v monetizirani obliki, lahko vidimo, da so po podatkih Ceneje.si Slovenci za nakup koles in kolesarske opreme v letu 2021 v povprečju porabili 336 evrov za cestna kolesa, 394 evrov za BMX kolesa in 531 za treking oz. cross country kolesa. Vsota, ki so jo potrošniki pripravljeni zapraviti za gorska kolesa, električna kolesa in cestna kolesa pa je občutno višji. V letu 2021 je znašal za gorska 1.157 evrov, pri električnih je bil, razumljivo , še višji – znašal je 1.909 evrov, največ pa so Slovenci pripravljeni zapraviti za cestna kolesa, povprečno kar 2.217 evrov.

Priljubljeni in urejeni rajd parki ter gozdne kolesarske poti so v zadnjih letih močno pospešile popularizacijo kolesarstva, zato zaznavamo dvig povpraševanja po tovrstni opremi vsako leto že v marcu in aprilu. Običajno vrh doseže v mesecu maju, lani pa smo opazili vrh, ki je v juliju za kar 62 % presegel povpraševanje v enakem obdobju leto poprej.

Nekoliko drugačno gibanje povpraševanja spletnih kupcev zaznavamo pri gorskih kolesih, kjer je običajno dvig mogoče zaznati že zgodaj, v marcu, lani recimo pa že v mesecu februarju, saj so bile vremenske razmere ugodne. Vrh zanimanja za mountain bike kolesa dosežemo Slovenci v mesecu aprilu in maju, nato pa se povpraševanje – v primerjavi s cestnimi kolesi – umirja do hladnejših mesecev.

Katere blagovne znamke so trenutno TOP?

Videti je, da na lestvici priljubljenosti – TOP 5 blagovnih znamk cestnih koles  vsako leto pride do kakšne spremembe. V 2022 tako potrošniki najpogosteje povprašujejo po kolesih znamke SCOTT, izjemno priljubljeni pa so trenutno tudi brandi: TRIBAN, WILIER, TREK in FONDRIEST.

Kje je lepše spati – kot pod zvezdami?

Videti je, da na lestvici priljubljenosti – TOP 5 blagovnih znamk cestnih koles  vsako leto pride do kakšne spremembe. V 2022 tako potrošniki najpogosteje povprašujejo po kolesih znamke SCOTT, izjemno priljubljeni pa so trenutno tudi brandi: TRIBAN, WILIER, TREK in FONDRIEST.

Kakšno opremo za kampiranje pa v teh dneh iščejo kupci?

Naši podatki kažejo, da Slovenski camping navdušenci v letošnjem letu že pospešeno iščejo in dopolnjujejo svojo opremo za kampiranje. Najbolj priljubljeni izdelki je trenutno plinski kuhalnik ISKRA OR-201, slovenski potrošniki pa intenzivno povprašujejo tudi po napihljivi postelji INTEX  Full Dura-Beam Classic Downy, priročnem plinskem kuhalniku Gazcamp AF007S, endukcijski enojni kuhalni plošči ESPERANZA KRAKATAU, 2000W in hladilna skrinja s kompresorjem MOBICOOL MCF-40.

Ni žara – ni žura!

Kaj si torej Slovenci poleg športnih aktivnosti in prvih noči v šotoru pod krošnjami še lahko privoščijo spomladi? Toplo sonce vabi k vse pogostejšem druženju in preživljanju prostega časa s prijatelji ter družino na piknikih. Edina smiselna izbira je izdelek, ki ga spletni kupci že pospešeno iščejo v spletnih trgovinah – žar!

Izbire je veliko, žari pa se ločijo po vrsti kuriva: električni žari, ki omogočajo pripravo jedi z najmanj čiščenja, plinski, ki niso vezani na določeno mesto in so lažje prenosljivi, tradicionalni vrtni oziroma t.i. kamin žari ali žari na oglje, na  katere prisegajo pikniški gurmani. Ne glede na vrsto žara, pri vseh opažamo vrh povpraševanja v mesecu aprilu, saj morajo biti prve grelne plošče že preizkušene do prvomajskih praznikov, kajne?