smind_belezenje_prometa

Se vam večkrat dogaja, da ne znate pojasniti razlik v podatkih med plačano storitvijo ter prejetimi rezultati? Za spremljanje učinkovitosti in rezultatov spletnega oglaševanja brez analitike danes enostavno ne gre več. Viri obiska spletnih strani so namreč tako razpršeni, da jih je potrebno na pregleden način analizirati s programom za spletno analitiko, kot je na primer vsem znan Google Analytics ali malo manj poznan Piwik.

Osredotočimo se na vir obiska, ki lahko hitro obrne tehtnico dobičkonosnosti na eno ali drugo stran – plačan obisk. Pri tem je lahko pomemben vsak vložen evro, zato je ključnega pomena, da znamo iz analitičnega programa pravilno razbrati rezultate kampanje ter tolmačiti odstopanja med našimi podatki (kot naročnika oz. plačnika) ter podatki medija ali oglaševalske mreže, kjer smo opravili zakup klikov, prikazov ali drugih aktivnosti. Bodisi gre za performance kampanjo bodisi za brand awareness kampanjo, v obeh primerih prihaja do odstopanj med podatki, zato si poglejmo najpogostejše razloge zanje ter kako jih interpretirati.

znate pravilno razbrati rezultate kampanje in interpretirati morebitna odstopanja med vašimi podatki ter podatki medija ali oglaševalske mreže?

V sklop performance kampanj lahko umestimo oglaševanje oz. zakup klikov na Adwords, Facebooku, retargeting mrežah, zakupe vsebin na portalih in podobno. Spremljanje statistik v vmesnikih omenjenih oglaševalskih kanalov zagotovo ni identično tistim v vašem Google Analytics (v nadaljevanju GA). Če zgolj kupujete promet za svojo spletno trgovino ali portal in tega še niste preverjali, le dajte, saj lahko razlike znašajo tudi po nekaj deset odstotkov!

Pomembno je, da najprej dobro razumete razliko med osnovnima GA podatkoma, to sta seja (session) in uporabnik (user). En uporabnik lahko v določenem obdobju naredi več sej (obiskov vaše spletne strani). Seja običajno traja 30 minut, lahko pa si jo v GA nastavite tudi na poljubno dolžino ter s tem določite, kaj za vas pomeni en obisk spletne strani. Hkrati lahko znotraj ene seje uporabnik večkrat pride na vašo spletno stran in ravno tu začnejo nastajati razlike med vašimi podatki ter tistimi s strani oglaševalskega kanala.

Najpogostejši razlogi za razlike med plačanimi ter zabeleženimi kliki:

  • Napačno razumevanje razlik med sejo, uporabnikom in klikom

Poglejmo na praktičnem primeru: Kupili ste 100 klikov po 0,30 €, v svojem GA pa beležite le 87 sej. To pomeni, da na vašo spletno stran ni prišlo 100 uporabnikov, temveč največ 87. Če vse skupaj plastično prikažemo, bi lahko rekli, da je 87 uporabnikov naredilo 100 klikov na vašo spletno stran, s tem da jih je znotraj časa beleženja seje (pol ure) 13 dvakrat kliknilo na vaš oglas. Podatki se sicer številčno ne ujemajo, a so zaradi ustrezne interpretacije pravilni.

  • Napačno strukturirani UTM parametri

Napačna uporaba UTM-jev vam lahko povsem zmede statistiko, saj se sled za URL-ji izgubi. V tem primeru podatkov ne boste mogli več izbrskati iz statistike, saj so zabeleženi kot direktni obisk. Če se želite prepričati, ali pravilno uporabljate UTM parametre, si preberite ta članek.

  • Implementacija obvestila o uporabi piškotkov (cookies)

V kolikor imate obvestilo o piškotkih pravilno implementirano, vam analitika ne zabeleži nobene seje uporabnika, ki ni sprejel oz. potrdil, da se strinja z uporabo piškotkov na vaši strani. GA za pravilno delovanje namreč potrebuje piškotke. V takem primeru imate le delno in popačeno statistiko, saj je realnost drugačna – žal ne veste kakšna, zato morate zaupati statistiki oglaševalskega sistema. Podobno je tudi z Javascript-om, ki je prav tako obvezen za delovanje GA in ga imajo nekateri uporabniki v svojih brskalnikih onemogočenega zaradi varnosti ali zasebnosti.

Analitični programi ne morejo zabeležiti obiskovalcev, ki pridejo iz https na vašo http stran, zato jih beležijo med direktnim obiskom. To vam prav nič ne koristi, saj jih ne morete izluščiti izmed ostalih. Poenostavljeno: spletna trgovina prejema preusmeritve iz https://www.ceneje.si na svojo spletno stran http://www.trgovina.si in če ne uporablja UTM parametrov, je sledljivost teh obiskovalcev izgubljena. Dodajanje UTM parametrov je edina praktična rešitev tega problema.

  • Počasno nalaganje spletne strani

Sledilna koda analitičnega programa se v takem primeru naloži pozno ali prepozno ter s tem ne zabeleži uporabnikov, ki so hitro (po nekaj sekundah) zapustili vašo spletno stran. Podobna težava lahko nastane, če je koda umeščena na dno spletne kode, kar ji spet lahko preprečuje takojšnje nalaganje. Naj vaš programer preveri, kje in kako se nalaga sledilna koda, da boste prepričani o pravilni namestitvi.

Ne pozabite, da pri plačanem prometu ne štejejo kliki, temveč učinek le-teh oziroma prihodek, ustvarjen
s strani obiskovalcev.

Pri brand awareness kampanjah, v katerih se spletni trgovci (ali agencije) poslužujejo predvsem zakupa prikazov reklamnih pasic (bannerjev) v t.i. display kampanjah, lahko pride do neskladja v številu prikazov, zabeleženih v sistemu naročnika ter oglaševalskem sistemu medija, na katerem se oglasi prikazujejo.

Če se s spletno analitiko ne boste zadovoljili in želite še na drug način preveriti pravilnost količine plačanih klikov, se boste morali poslužiti strežniških dnevnikov (server logs), za kar lahko zaprosite svojo tehnično ekipo. Tam lahko preverite vir in količino obiskovalcev ter ju primerjate s podatki iz analitike ter sistema oglaševalske mreže.

Navsezadnje pa ne pozabite, da pri plačanem prometu ne štejejo kliki, temveč učinek le-teh, torej prihodek, ustvarjen s strani obiskovalcev, ki ste jih pripeljali na svojo spletno stran. Iz tega razloga se osredotočite predvsem na višanje konverzijske stopnje vaših pristajalnih strani.

Vas zanima več?

Preberite tudi: