Za izdelke iz Kitajske, cenejše od 22 €, ne bo več oprostitve plačila davka

1787

Evropska unija je že večkrat napovedala, da bo končala nelojalno konkurenco med dobavitelji iz tretjih držav in dobavitelji znotraj EU. Pred kratkim je bila sprejeta nova ureditev, ki med drugim predvideva odstranitev oprostitve plačila DDV za izdelke manjše vrednosti iz tretjih držav. To bi lahko zvišalo cene izdelkov, uvoženih iz Kitajske in drugih tretjih držav, na drugi strani pa predvsem malim in srednjim podjetjem olajšalo prodajo preko spleta ter s tem dodatno spodbudilo rast ecommerca v EU.

Novi predpisi prihajajo v dveh delih

Konec novembra 2016 so države članice sprejele nekatere spremembe ureditve glede davka na dodano vrednost (DDV), katerih cilj je pospešiti čezmejno spletno trgovino, poenostaviti izpolnjevanje obveznosti glede DDV, posebej za mala in srednja podjetja, ter omogočiti državam članicam, da poberejo davek na blago, ki je uvoženo iz tretjih držav. Trenutno se namreč ocenjuje, da države članice iz naslova prodaje na spletu letno izgubijo 5 milijard € DDV.

Spremembe so načrtovane v dveh delih. Prvi sveženj bo pričel veljati 1. januarja 2019, in sicer zgolj na področju telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronskih storitev. Drugi del sprememb, ki se nanaša na vse dobave blaga in storitve na daljavo iz drugih držav članic in tudi tretjih držav, bo stopil v veljavo 1. januarja 2021.

Meja 22 € je povod za številne prevare

Trenutno velja uredba, po kateri je uvoženo blago iz tretjih držav oproščeno plačila DDV, vendar le za blago v vrednosti največ 22 €. Prav ta ureditev je problematična za EU, saj ustvarja nelojalno konkurenco in velik manko v blagajnah držav članic. Kot poročajo na zurnal24.si, na ministrstvu za finance pojasnjujejo:

»Za uvoženo blago iz tretjih držav se odpravi oprostitev za uvoz blaga v majhnih pošiljkah zanemarljive vrednosti, ki se po veljavni ureditvi uporablja za blago v vrednosti največ 22 evrov. S tem ukrepom se prepreči izkrivljanje konkurence med dobavitelji znotraj EU in dobavitelji iz tretjih držav ter prepreči izguba davčnih prihodkov držav članic.«

Zaradi trenutne ureditve se pogosto dogaja, da prevaranti pošiljajo izdelke, dražje od 22 €, kot cenejše in se tako izognejo plačilu davka. Vsako leto v EU pride 150 milijonov paketov, označenih z vrednostjo manj kot 22 €, vendar so med njimi pogosto dražji izdelki, kot so tablice in pametni telefoni.

Na zurnal24.si poročajo, da je letos Pošta Slovenije za več kot 80.000 pošiljk iz tretjih držav, ki so bile označene z vrednostjo manj kot 22 €, zaradi dvoma v označene podatke začela postopek preverjanja carinske vrednosti.

»V postopku preverjanja je bilo za 58 odstotkov pošiljk, za katere je bilo opravljeno preverjanje, ugotovljeno, da njihova dejanska vrednost presega 22 € in so bile zato zanje obračunane uvozne dajatve.«

Možno je zvišanje cen izdelkov iz tretjih držav

Po novi uredbi se bodo morali zaupanja vredni trgovci iz tretjih držav registrirati na točkah Vse na enem mestu (VEM) in določiti posrednika iz EU, ki bo zanje urejal postopke, povezane z DDV. Dostavne in poštne službe bodo s tem dobile dodatne obveznosti.

V Bruslju napovedujejo, da bo po prekinitvi izjeme plačila DDV lahko prišlo do rahlega dviga cen izdelkov v vrednosti do 150 €, uvoženih iz tretjih držav, vendar pa na drugi strani obljubljajo bolj učinkovite dostavne storitve in to, da ob dostavi ne bo dodatnih stroškov.

Kaj spremembe pomenijo za spletne trgovce?

Nova pravila glede DDV naj bi po napovedih EU trgovcem olajšala prodajo preko spleta in jim olajšala urejanje davčnih obveznosti na območju EU preko spletnega portala. S tem naj bi pomembno pripomogla k spodbujanju spletne trgovine, še posebej pri start-upih ter majhnih in srednjih podjetjih.

Vas zanima več?

Preberite tudi:

OBJAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here