Trgovcem se v januarju obeta prepoved zaračunavanja provizij za plačila s kreditno kartico!

V decembru smo že pisali o svežnju novih EU pravil s področja spletne trgovine, ki naj bi poskrbela za večjo zaščito potrošnikov, novo leto pa je prineslo še nekatere dodatne spremembe evropske zakonodaje. Med njimi je ključna ta, da (spletni) trgovci ne bodo več smeli zaračunavati provizij za plačila s kartico.

»Pomembna novost je prepoved zaračunavanja provizij za plačilo s kartico. Po 13. januarju to ne bo več dovoljeno, pa naj gre za nakup letalske vozovnice ali sendviča. Izjeme bodo American Express ali PayPal,« pišejo na rtvslo.si.

Nova evropska direktiva o plačilnih storitvah na notranjem trgu naj bi preprečila prakse, ko trgovec potrošniku dodatno zaračuna uporabo plačilne in kreditne kartice. Zaračunavanje takšne provizije se namreč šteje med skrite stroške za potrošnika, zato se je evropska unija odločila uvesti prepoved pri skoraj vseh transakcijah.

Zaračunavanje provizij za plačilo s kartico, ki sodi med skrite stroške za potrošnika, bo prepovedano po 13. januarju. 

Novo pravilo naj bi veljalo tudi za spletne trgovce. »Ker uredba o medbančnih provizijah ne izključuje kartičnih plačil preko spleta, bi morala enako pravila veljati tudi za spletne trgovce v Evropski uniji,« poročajo na Žurnal24.

Zaračunavanje provizije se bo tako ukinilo pri debetnih in kreditnih karticah ter spletnih nakupih, obstajajo pa nekatere izjeme plačil, pri katerih prepoved ne bo veljala. Med njimi so dvigi gotovine na bankomatih, plačila s komercialnimi karticami ter plačila s karticami, ki jih izdajajo tristranske sheme plačilnih kartic.

Bo prepoved v Sloveniji začela pravočasno veljati?

Za uveljavitev evropskih določil je zadolžena vsaka država članica sama. Kot so pred kratkim pisali na Žurnal24, z uzakonitvijo prepovedi v Sloveniji zamujamo. »Predlog zakona o plačilnih storitvah, ki tudi v Sloveniji uvaja evropsko prepoved zaračunavanja provizije pri plačilu s kartico, je sicer pripravljen, a ga bo državni zbor obravnaval šele na seji, ki se začne 22. januarja,« so zapisali. Glede na to, da rok za prenos evropske direktive poteče 13. januarja 2018, lahko Slovenija zaradi zamude prejme uradni opomin Evropske komisije.

Slovenski Državni zbor bo prepoved zaračunavanja provizije pri plačilu s kartico obravnaval šele 22. januarja. 

Plačila s kartico so za slovenske spletne kupce vsekakor zelo aktualno področje, saj podatki raziskave spletnega nakupovanja Shopper’s Mind 2017 kažejo, da je skoraj polovica vprašanih pri zadnjem spletnem nakupu uporabila eno od oblik kartičnega plačila, od tega skoraj tretjina debetno ali kreditno kartico.

Obstajajo še nekatere druge novosti za evropske potrošnike

Ena izmed sprememb se nanaša na paketna potovanja oziroma turistične aranžmaje. Ponudniki takih storitev bodo morali po novem potrošnikom omogočiti prenos paketnega potovanja na drugega potnika, jasno pa bodo morali objaviti tudi vse podrobnosti aranžmaja. To določa nova zakonodaja, seveda pa je vprašanje, kako jo bodo posamezne države članice uveljavile.

Novost je tudi boljša zaščita malih vlagateljev. Zavarovalnice, banke in upravljavci premoženja bodo morali produkte oblikovati glede na potrebe potrošnikov in za vsak naložbeni produkt pripraviti tristranski dokument z jasnimi pojasnili ključnih lastnosti produkta, da jih bodo potrošniki lažje primerjali med seboj.

Vas zanima več?

Preberite tudi: