Evropska unija, natančneje Evropski parlament, je novembra in decembra letos sprejel nekatere nove ukrepe, ki naj bi dodatno spodbudili spletno trgovino na področju EU in prinesli številne prednosti tako za potrošnike kot trgovce. Kljub hitremu razvoju namreč še vedno obstajajo določene ovire, ki omejujejo potencial spletne trgovine. V prihajajočih letih naj bi bilo tako ukinjeno geoblokiranje, znižale naj bi se tudi cene čezmejne dostave.

Kot smo na portalu smind.si že pisali, je Evropska komisija lani pripravila predlog novih pravil za večjo zaščito potrošnikov, ki naj bi pripomogli k razvoju enotnega digitalnega trga. Ob tem smo se spraševali, ali je pri tem EU pozabila na zaščito trgovcev. Parlament je sedaj potrdil sveženj ukrepov, ki jih bodo morale države članice uveljaviti v naslednjih dveh letih.

Deloma bo odpravljeno geoblokiranje

Geoblokiranje je praksa, ki se je poslužujejo določeni trgovci, ko potrošnikom zaradi njihove lokacije preprečujejo dostop do njihove spletne trgovine ali pa jim zaračunavajo drugačne cene izdelkov in storitev. Konkretno to pomeni, da na primer potrošnik iz ene države članice EU pri spletnem naročilu za isto storitev ali izdelek plača več kot potrošnik iz druge države.

“Dosežen je bil kompromis, da bo potrošnikom omogočeno nakupovanje na spletu kjerkoli v Evropski uniji.”

Komisija, Parlament in države članice so se v novembru sicer dogovorile glede odprave geoblokiranja, vendar bo ta odprava le delna. Dosegli so namreč samo kompromis, da bodo lahko kupci nakupovali na spletu kjerkoli v EU in od trgovcev zahtevali, da prenehajo zavračati kupce ali jih preusmerjati na druge spletne strani na podlagi tega, iz katere države prihajajo.

Morda se obeta cenejša čezmejna dostava pošiljk

V okviru pogajanj je bil dosežen tudi dogovor o uredbi za čezmejno dostavo pošiljk znotraj EU. Visoki stroški poštnin pri naročanju iz tujine so pogosto razlog, da potrošniki raje izberejo lokalne ponudnike. Po nekaterih podatkih so lahko cene ponudnikov dostavnih storitev v tujini tudi do petkrat višje kot pri nakupu znotraj domače države, to pa včasih velja tudi pri dostavi v sosednjo državo. Iz tega razloga je Evropska unija z novo uredbo predpisala večjo transparentnost in nadzor pristojnih organov, kar naj bi posledično prineslo tudi nižje cene dostave.

Nova pravila sicer ne določajo zgornje meje cene dostave, ampak potrošnikom omogočajo, da bodo po novem na lažji in bolj pregleden način primerjali stroške dostave doma in v tujini. Ponudniki dostavnih storitev bodo namreč morali razkriti cene svojih storitev, te pa bo nato Komisija objavila na spletni strani. To naj bi spodbudilo konkurenčni pritisk, posledično pa bi bile cene dostave lahko nižje.

“Potrošniki bodo lahko na spletni strani EU na transparenten način primerjali cene čezmejne dostave, kar naj bi spodbudilo konkurenčni pritisk in s tem nižje cene dostavnih storitev.”

Takšen ukrep naj bi prinesel prednosti tako za potrošnike iz manjših EU držav, kamor sodi tudi Slovenija, kot za manjše in srednje trgovce, ki trenutno ne morejo dobiti takšnih ugodnosti pri ponudnikih dostave kot veliki trgovci.

Kakšne obveznosti pa bo ta uredba prinesla trgovcem? Po novem boste morali kupcem zagotoviti transparentne informacije o ceni čezmejne dostave vaših pošiljk in morebitne vrnitve paketa. V uredbi je zapisana tudi obveza, da boste morali trgovci navesti vse oblike dostave, ki so na voljo, poleg tega pa tudi primerjavo cen dostave.

Kaj še prinašajo nova EU pravila?

Poleg že omenjenih sprememb bodo morale države članice imenovati urad, pristojen za preiskave morebitnih kršitev. »Pristojni organi, kot je denimo slovenski tržni inšpektorat, bodo lahko zahtevali informacije o registracijah spletnih domen spletnih trgovin, ki domnevno kršijo pravice potrošnikov, pa tudi njihove bančne podatke,« so zapisali na rtvslo.si.

“Poleg tega bodo lahko inšpektorji opravljali prikrite nakupe in se izdajali za potrošnike, dobili pa bodo tudi pristojnost čezmejnega kaznovanja nepoštenih trgovskih praks.”

Veliko polemik je odprla možnost blokade spletnih strani, za katere se sumi, da so prevarantske. Te bodo lahko sedaj lokalni tržni inšpektorji blokirali brez presoje sodnih oblasti. Blokade sicer niso podprle vse poslanske skupine Parlamenta, vendar je bil predlog na koncu vendarle sprejet.

Vas zanima več?

Preberite tudi: