[TrendKiwi] Veste, kakšne priložnosti vam v tem trenutku odpira kategorija vrtnega pohištva?

TrendKiwi analizeTrendKiwi_icon ponujajo vpogled v trende sezonskih blagovnih skupin in napovedi zanimanja potrošnikov za lažje načrtovanje prodajnih in oglaševalskih aktivnosti.

V naslednjem mesecu pričakujemo tudi do 250-odstotno povečanje povpraševanja po vrtnem pohištvu! Prodajate v tej kategoriji? Predstavljamo vam ključne podatke, ki jih morate nujno poznati za uspešno načrtovanje prodajnih aktivnosti!

Že pred sezono znatna rast zanimanja na spletu!

Na vodilnem slovenskem portalu za primerjalno nakupovanje ceneje.si smo tik pred glavno sezono nakupov opreme za vrt pripravili analizo nakupnega vedenja potrošnikov v kategoriji vrtnega pohištva. Podatki, ki temeljijo na več kot 17.000 povpraševanjih v zadnjih dveh letih, so relevanten pokazatelj nakupnih navad in razkrivajo, kdaj potrošniki najpogosteje nakupujejo tovrstno opremo, kateri so najbolj trendovski izdelki in kdaj so cene najnižje.

Potrošniki najpogosteje nakupujejo vrtno pohištvo v obdobju od marca do julija. Strm vzpon sezone se prične marca, vrh pa povpraševanje doseže maja, ko je kar do 2-krat višje od letnega povprečja. Drugi val zanimanja, ki ga lahko pripišemo znižanjem in odprodaji zalog, nato sledi v juliju. Letos smo že pred sezono zabeležili 30-odstotno povečanje spletnih iskanj v primerjavi z istim obdobjem lani, zato v vrhu sezone pričakujemo še večji porast – do 250 %!

Razlogov za rast glede na lansko leto je več, glavni pa je ta, da vse več potrošnikov nakupuje preudarno in se pred nakupom informira na spletnih portalih za primerjalno nakupovanje (ceneje.si in podobno), kjer lahko na enem mestu primerjajo različne modele, znamke ter lastnosti izdelkov.

Kakšno pohištvo iščejo potrošniki letos in kako se gibajo cene?

Povprečna cena najbolj gledanih kosov vrtnega pohištva letos znaša okoli 290 €. Potrošniki so pripravljeni odšteti vse do 1500 €, seveda pa se cene bistveno razlikujejo glede na vrsto pohištva. Največ povpraševanj smo v prvih treh mesecih 2017 zabeležili pri kompletu vrtnega pohištva iz ratana z vključeno mizo in 8 stoli. Tudi sicer opažamo, da potrošniki najraje iščejo komplete pohištva, saj najvišja mesta po priljubljenosti zasedajo različni seti vrtnega pohištva in vrtne garniture, pri katerih povprečne cene znašajo okoli 400 €, med ostalimi kosi pa so še ležalniki, vrtne mize in klopi.

Podatki kažejo, da so cene vrtnega pohištva najnižje izven glavne sezone − lani so bile najnižje junija v času upadanja glavnega povpraševanja, najvišje pa pozimi.

Vas zanima več?

Preberite tudi: