[TrendKiwi] Pred vrati je glavna sezona prodaje piknik opreme – jo boste izkoristili?

TrendKiwi analizeTrendKiwi_icon ponujajo vpogled v trende sezonskih blagovnih skupin in napovedi zanimanja potrošnikov za lažje načrtovanje prodajnih in oglaševalskih aktivnosti.

Maja se trgovcem s področja opreme za vrt in piknike obeta glavna sezona povpraševanja. Še posebej vroči bodo v tem času žari, pri katerih pričakujemo povečanje zanimanja potrošnikov tudi do 200 odstotkov. Izkoristite zadnje trenutke in spoznajte podatke, ki vam lahko znatno izboljšajo prodajo!

Maja 2-kratno povečanje zanimanja kupcev!

Na vodilnem slovenskem portalu za primerjalno nakupovanje ceneje.si smo analizirali nakupno vedenje potrošnikov v kategoriji žarov in kuhalnikov. Podatki, ki temeljijo na več kot 17.000 povpraševanjih, razkrivajo, kdaj je pravi čas, da nagovorite kupce, katere so najbolj priljubljene znamke in modeli ter kako se gibljejo cene glede na povpraševanje.

Nakupov žarov in kuhalnikov je največ v maju, ko je povpraševanje do 150 % višje od letnega povprečja, zatem pa ostaja na visokem nivoju vse do avgusta. V tej blagovni skupini je bilo letos že v predsezoni znatno več spletnih iskanj kot v istem obdobju lani, zato maja pričakujemo povečanje tudi do 200 odstotkov. Glavni razlog za rast glede na lansko leto je ta, da se vedno večji delež potrošnikov pred nakupom informira na spletu, predvsem na portalih za primerjalno nakupovanje, ki jim olajšajo nakupni proces in na enem mestu zagotavljajo vse relevantne informacije.

Koliko so Slovenci pripravljeni odšteti za nov žar?

Potrošniki si letos ogledujejo žare vse do 1200 €, povprečna cena najbolj iskanih modelov pa znaša okoli 110 €. Največ je zanimanja za znamko Gorenc, med top znamkami je cenovno najbolj ugoden Rusell Hobbs, najdražji Campingaz. Na seznam 15 najbolj iskanih znamk so se uvrstili tudi žari Weber višjega cenovnega razreda, ki v zadnjem času predstavljajo svojevrsten trend med ljubitelji peke na žaru.

5 top znamk 2017 in povprečne cene najbolj iskanih modelov:

Vrsta žarov se precej razlikuje med znamkami. Pri znamki Gorenc tako potrošniki največkrat
povprašujejo po plinskih žarih, pri Gorenju predvsem po električnih kontaktnih žarih, podobno tudi pri znamki Russel Hobbs, pri Campingaz-u pa so priljubljeni predvsem plinski žari višjega cenovnega razreda.

Nakup novega žara je najbolj ugoden izven sezone. Podatki za leti 2015 in 2016 namreč kažejo, da so žari najcenejši novembra in decembra, medtem ko so cene najvišje v času povečanega zanimanja potrošnikov.

Vas zanima več?

Preberite tudi: