Kako se sporazumeti o nerazkrivanju informacij?

V tujini je sporazum o zaupnosti precej razširjen pravni dokument med poslovnimi partnerji, ugotavljajo na portalu Data. Takšen dogovor se v poslovnem svetu pogosto uporablja, saj omogoča zaščito poslovnih skrivnosti vpletenih strank. Ali je sporazum tako priljubljen tudi pri nas?

 

V kakšen primeru pride v poštev sporazum o nerazkritju informacij?

Imate poslovno idejo za nov produkt v vaši spletni trgovini, ki jo želite povedati svojemu bodočemu poslovnemu partnerju. Ker se z njim poznate že od otroških let, se o poslovni ideji in njeni izvedbi pogovarjate neformalno. V tem primeru niti pomislili niste na to, da bi podpisali sporazum o nerazkritju informacij in se s tem tudi ustrezno zaščitili. Na žalost pa je vaš znanec vašo idejo že prodal naprej. Preostane vam ne nič drugega, kot da se z nastalo situacijo sprijaznite. Dokazati, da vam je kolega vzel idejo, bo praktično nemogoče.

Kdaj podpisati sporazum o nerazkrivanju podatkov?

Najboljši čas za podpis sporazuma je tako preden začnete razkrivati kakršnekoli informacije, ideje, zamisli ali podatke s sogovorniki.

Opisana situacija vas lahko zelo drago stane. Kot pojasnjujejo na portalu Data, se lahko takšnim situacijam izognete s podpisom dogovora oziroma sporazuma o nerazkritju informacij. V tem dogovoru osebo, ki ji razkrivate zaupne podatke, zavežete k varovanju vseh zaupanih ji podatkov. Najboljši čas za podpis sporazuma je tako preden začnete razkrivati kakršnekoli informacije, ideje, zamisli ali podatke s sogovorniki.

Sporazum ne sme biti sam sebi namen!

Oblika pogodbe o nerazkritju informacij ni vnaprej določena in se razlikuje od primera do primera. Čeprav vas mika, da pobrskate po spletu in si prenesete enega od neštetih vzorcev sporazuma o nerazkritju informacij, vam svetovalci iz portala Data to odsvetujejo. Slediti vzorcem, ki jih najdete na spletu, še ne pomeni, da ste svojo idejo ustrezno zaščitili.

Kaj naj vsebuje sporazum?

V sporazum je potrebno predvsem zelo natančno določiti, kaj so vsebine, ki so zaupne narave in ki jih nasprotna stran ne sme razkriti ali zlorabiti. Poleg tega je prav in pravno veljavno, da opredelite tudi morebitne posledice neupravičenega razkritja ali zlorabe zaupnih informacij.

Vas zanima več?

Preberite tudi: