Bomo čez 5 let na spletu nakupovali le z mobilnimi telefoni?

Število spletnih nakupov raste, z njim pa tudi zaupanje, saj je pri kar 7 od 10 ljudi nakup na spletu potekal brez težav (Eurostat). Z eksponentno rastjo panoge pa se razvijajo tudi načini spletnega plačevanja.

In čeprav smo v preteklosti Slovenci zaupali večinoma plačilu po povzetju, v zadnjih letih pridobivajo na priljubljenosti brezgotovinska plačila. V družbi Mastercard so pripravili raziskavo plačilnih navad Slovencev v zaključku leta. Vas zanima, kaj so ugotovili?

Prehod v brezgotovinsko družbo

Vsekakor je brezgotovinsko plačevanje čedalje bolj priljubljeno, tudi pri nižjih zneskih, saj je zneske do pet eurov dobra polovica Slovencev pripravljena plačati kar s plačilno kartico.

Raziskava družbe Mastercard, v kateri so preučevali plačilne navade Slovencev, starih med 18 in 55 let, ki so zadnji nakup opravili v zadnjem delu leta, kaže, da imajo Slovenci v povprečju do tri plačilne kartice. Od teh jih 80 % opravi vsaj en kartični nakup tedensko, za spletne nakupe pa svoje kartice tedensko uporablja 12,5 % Slovencev.

Graf MastercardGraf 1: Kako pogosto uporabljate plačilne kartice (ne na bankomatih)? Primerjava z zimo 2015.

Slovenci vse bolj zvesti spletnemu nakupovanju

Število Slovencev, ki opravljajo spletne nakupe, narašča. Kar 92 % vprašanih Slovencev že ima izkušnje s spletnim nakupovanjem, 56 % pa je takšnih, ki je spletni nakup opravilo v zadnjem mesecu, navajajo v družbi Mastercard.

O tem, kaj Slovenci največ nakupujejo na spletu, smo že pisali tukaj.

Knowledgebite Iskanja

Glede na raziskavo družbe Mastercard, največ Slovencev na spletu kupuje elektronske naprave, oblačila, obutev in modne dodatke, gospodinjske pripomočke ter potovalne ali druge turistične storitve.

Število spletnih nakupov je od zime 2015 najbolj naraslo za izdelke iz gospodinjstva, Slovenci čedalje bolj nakupujemo preko spleta igrače in vstopnice za kulturno-zabavne storitve, kot sta kino ali gledališče.

Dve petini Slovencev (40 %) nakupuje tako na slovenskih kot na tujih spletnih straneh, tretjina (30 %) pa samo na slovenskih.

Vas zanima, koliko izmed njih, pri nakupu uporablja kartice? Večino spletnih nakupov na slovenskih spletnih straneh Slovenci opravijo s kartico (53 %), krepi pa se tudi zaupanje v varnost spletnih transakcij, ki je v primerjavi s predhodnim letom zraslo za 3 odstotne točke.

Bo čez 5 let mobilno plačevanje najbolj priljubljeno?

Kar četrtina Slovencev meni, da bomo čez pet let največ uporabljali plačevanje prek mobilnega telefona. Trenutno se mobilnega plačevanja poslužuje dobra četrtina Slovencev (27 %), saj se mobilne naprave še vedno najpogosteje uporabljajo za pogovore, brskanje po spletu in za komunikacijo na družabnih omrežjih.

Med uporabniki mobilnega plačevanja se jih že 13 % odloča za plačevanje z mobilno denarnico banke izdajateljice plačilne kartice, največ pa je še vedno uporabnikov Monete (28 %).

Kje največ plačujemo s pomočjo mobilnih tehnologij? Dve petini Slovencev plačilo preko pametnega telefona opravi za spletne nakupe, mobilno plačevanje pa je popularno tudi v trgovinah in na bencinskih servisih (36 %) in za plačilo javnih ali drugih oblik prevozov (29 %).

LUKA-GABROVSEK

Luka Gabrovšek, predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji, zaključuje z mislijo: »Brezgotovinska družba je zagotovo vizija prihodnosti, ki se iz leta v leto zdi bolj realen in dosegljiv cilj. Slovenci zaupajo v varnost spletnih plačil, celo mobilno plačevanje jim je vse bolj domače in priljubljeno, biometrija pa že pomembno prepleta naše vsakodnevne potrošniške navade. Spremljanje trendov plačevanja postaja vse zanimivejše, saj se spremembe odvijajo izjemno hitro in po zadnjih podatkih Masterindex raziskave lahko trdimo, da smo v koraku s časom in globalnimi trendi.«

Vas zanima več?

Preberite tudi: