Pretekla leta, ko smo bili zaradi razmer omejeni na našo najbližjo okolico, so nas prisilila, da smo si z malce domiselnosti številne poletne aktivnosti pričarali kar na domačem vrtu. To, da so si številni Slovenci ustvarili pravo počitniško oazo ob svojem domu z nakupom domačega bazena ter da je povpraševanje po domačih bazenih že aprila 2020 preseglo vse vrhove preteklih let, nato pa se je to ponovilo lani že v mesecu marcu – že vemo. A da se tudi letošnje leto obeta izjemna prodaja trgovcem bazenov in bazenske tehnike – ni več tako samoumevno. Ravno gibanje povpraševanja opazujemo na Ceneje.si. Tokrat smo se za vas poglobili v iskanje razloga za izjemen porast nakupov bazenov in naša razlaga, za katero stoji celotna ekipa, nabrana na kup z vseh koncev Slovenije je naslednja:

Slovencu nič ne pričara lepšega nasmeha na obrazu in zadovoljstva v svojem nagajivem srcu, kot pristen, tradicionalno in pregovorno zavisten pogled na obrazu soseda. Da, naša trava mora biti bolj zelena, naša vrtna garnitura udobnejša ter razkošnejša ter naš bazen? Vsekakor – večji!

Pa imamo prav, je vse to res ali gre le za mit?

Za poletno ohladitev, sproščanje in druženje ob vročih dnevih ponavadi zadostuje bazen, ki ne presega 3 m. V kolikor se bo v njem hladilo in zabavalo približno 6 ljudi, je smiselno razmisliti o velikosti do 5 m. Za tiste, ki si želijo rekreacije in čofotanja za večje družbe, pa je pametno poseči po bazenih – večjih od 5 m. S kakšnim se bodo ohlajali Slovenci in kdaj začnejo razmišljati o tem?

Poglejmo najprej, kako se nakupovanja bazena lotijo pravi moški? Z vami sta svoje izkušnje tokrat pripravljena deliti izvršni direktor Ceneje.si David Čreslovnik in naš IT strokovnjak Tilen Rep.

David Čreslovnik, izvršni direktor Ceneje.si

“Nakupa bazena sem se otepal kot hudič križa, ampak ko je virus grozil, da bomo čez poletje doma, in mi otroka kar nista nehala skakati po glavi, da banja ni v redu približek bazenu, sem pač moral popustiti. Otroka sta mi sveto obljubila, da bo vzdrževanje in čiščenje njuna zadolžitev, kar je pomenilo, da se moram vreči v raziskovanje. In dileme so se jasno množile kot mladi zajčki:

  • montažni ali vkopan bazen,
  • kako velik bazen,
  • kako dozirati klor, algicide in podobno koži prijazno šaro,
  • kako počistiti dno bazena,
  • kako pobirati svinjarijo z gladine,
  • kako ogrevati vodo,
  • katero plavajoče držalo za pivo je najbolj primerno?

Super je, da sem vse odgovore našel kar pri nas: https://www.ceneje.si/Nasvet/2219/kako-izbrati-bazen.

In … dve leti kasneje bazen zopet stoji. Vzdržujem in čistim ga seveda jaz.” 

Tilen Rep, IT strokovnjak

“K prenovi hiše spada tudi prenova dvorišča. Razmišljal sem, kako zapolniti tak velik prostor … V mislih sem imel en huge ass bazen s delno streho. Otrok nimamo, razen če računate mene, velikega Tilna. Zaželel sem si torej zunanji, prostostoječi bazen, semi modularen, z možnostmi za nadgradnje, ovalne oblike. 

Pri nakupu takega vodnega orjaka se mi zdi pomembno, kje in kako raziščem ponudbo. Najprej namreč želim videti velikost, barvo, izgled – obliko. Odpornost na neumnosti, skoke, udarce in podobne vragolije. Raziskoval sem na spletu in v lokalnih trgovinah ter mojstrih. Pomembno mi je bilo, da poleg izdelka dobim tudi nekoga, ki nam lahko s prve roke na licu mesta svetuje, kaj bi bilo zame in za prostor, ki ga imam na voljo, najbolje, saj se take stvari kupujejo za daljše časovno obdobje (+10 let).

Cena ni bila najpomembnejši faktor, pomembni so bili ostali bonbončki k pridejo zraven – montaža, cevi, črpalke, mreže, senčniki in podobno. Za varnost pa bom skrbel sam, kot odgovoren kopalec in prostovoljni reševalec iz vode.”

Vrh povpraševanja po bazenih običajno zaznavamo v mesecu juniju. V 2020 pa se je vrhunec zanimanja za domačo osvežitveno oazo premaknil že na april. To je, seveda, mogoče pripisati negotovosti glede prihajajočih mesecev, o katerih so potrošniki razmišljali v lockdown-u ter se raje odločili za varno opcijo – dopust na lastnem vrtu. K ponovnemu dvigu interesa so jih pripravile kasnejše visoke junijske temperature, tako da smo lahko govorili kar dveh vrhovih povpraševanja.

Kaj se dogaja na trgu bazenov trenutno? So si že vsi Slovenci, ki so želeli rekreacijo in osvežitev na vrtu poskrbeli za nakup? Lani je že v sredini junija povpraševanje po domačih bazenih doseglo 96 % vrha leta poprej! In to še PRED zadnjim vročinskim valom, ki nas je dohitel, ter vsemi naslednjimi, ki mu bodo v letošnjem poletju še sledili. 

Kakšne bazene so torej kupovali Slovenci? Je velikost res pomembna?

Trenutno je absolutni zmagovalec po priljubljenosti okrogel bazen INTEX s peščenim filtrom Ultra Metal (nova tehnologija XTR), s premerom 488 cm in 122 cm višine. Bazen takega premera zagotavlja optimalno zadovoljstvo uporabnikom, saj omogoča plavanje v krogu, višina malce nad metrom pa še vedno zagotavlja doseganje dna in s tem poveča stopnjo varnosti tudi mlajšim kopalcem.

Prva izbira slovenskih potrošnikov je absolutno blagovna znamka INTEX, saj delež kupcev, ki povprašujejo po njihovih izdelkih dosega kar 49,2 % vseh povpraševanj. INTEXU sledijo bazeni blagovnih znamk:  BESTWAY, SANOTECHNIK, SSPA in SP.

Kakšne bazene torej kupujejo Slovenci?

Odločitev o velikosti bazena je pogojena z različnimi dejavniki. Premisliti je treba, kako pogosto boste bazen uporabljali ter tako predvideti stroške, ki jih boste imeli s samo namestitvijo bazena ter nadaljnjim vzdrževanjem. To vključuje še stroške pokritja, morebitne zaščitne ograje, kemičnih sredstev za vzdrževanje ustrezne kakovosti bazenske vode, čiščenja in še česa. Vse to vpliva na izbiro velikosti vašega bazena.

A na podlagi TOP izbir Slovencev lahko rečemo, da velikost ni pomembna, saj je med najljubšimi le en bazen, ki presega dolžino 5 m. Naši potrošniki se najpogosteje odločajo za družinske bazene, kjer število kopalcev ne bo (ali bo le redko) večje od 6.

Kaj pa sosedi, zavistni pogledi in vse, kar smo pričakovali? Vse to bomo izzvali z družinsko srečo ob čofotanju ter preživljanju prijetnih uric v masažni kadi s svojo boljšo polovico – brez skrbi. 🙂 Za idilično preživljanje svojih prostih trenutkov potrebujete po skoku v bazen le še hladno pivo iz čisto novega hladilnika. Naši podatki kažejo, da je zdaj pravi čas, da si ga priskrbite pred julijem, ko povpraševanje doseže vrhunec. 

Pravočasno se pripravite na poletje, naj vaši spletni kupci ne ostanejo brez vaše ponudbe bazenov in hladilnikov!  Na podpora@ceneje.si dobite vse informacije o izpostavitvi svojih izdelkov in o drugih oglaševalskih možnostih. Omogočite Slovencem najboljši dopust na njihovem lastnem vrtu.