pravne-spremembe-2017

Če imate svojo spletno trgovino ali na kakšen drug način delujete na področju spleta ter ste v ta namen ustanovili podjetje, morate biti seznanjeni s spremembami, ki jih letošnje leto prinaša za podjetnike. V nadaljevanju članka poglejte seznam ključnih pravnih sprememb na enem mestu!

Ukrepi na trgu dela

Če nameravate v vašem ecommerce podjetju zaposlovati ali pa imate že sklenjena delovna razmerja z delojemalci, vas morda v tem letu čakajo nekatere pomembne spremembe. Pred kratkim je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravilo predlog sprememb na trgu dela, ki med drugim vključuje ukrepe, da bi se delodajalci lažje odločali za pogodbe za nedoločen čas, da bi imeli zaposleni večjo socialno varnost ob prenehanju zaposlitve ter večjo pravno varnost v primeru pogodb civilnega prava.

Konkretno, po navedbah portala Data.si se morda obetajo naslednje spremembe:

  • delodajalec bo v primeru sporazumnega prenehanja pogodbe o zaposlitvi delavcu dolžan zagotoviti denarno nadomestilo
  • sprememba primerov, ki se štejejo za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti
  • inšpektor bo lahko izdal odredbo za pogodbo o zaposlitvi ob ugotovljenih kršitvah civilne pogodbe

Nov dohodninski razred in mini davčna reforma

Z davčnim letom 2017 bo v veljavo stopila nova dohodninska lestvica, ki med drugim prinaša nov dohodninski razred. »Med 2. in 3. dohodninski razred bo uveden nov razred s 34-odstotno davčno stopnjo, ki bo veljala za neto letno davčno osnovo v razponu od 20.400 evrov do 48.000 evrov,« pišejo na Data.si, kjer lahko tudi konkretno preverite, kaj to pomeni na primeru samostojnega podjetnika.

Mini davčna reforma podjetnikom prinaša tudi višji davek na dobiček za pravne osebe, in sicer se ta dviga na 19 %.

Prenova pavšalnega sistema

Morda se v letu 2017 obetajo spremembe pavšalne obdavčitve za normirance. Trenutno je ureditev taka, da lahko podjetnik posluje na podlagi normiranih odhodkov, če njegovi prihodki ne presežejo 50.000 oziroma 100.000 evrov. Kot so na Data.si pisali oktobra, se je Ministrstvu za finance na podlagi analiz in dodatnih informacij pavšalnega sistema zastavilo vprašanje, ali se omenjeni sistem pri davčnih zavezancih pogosto uporablja kot instrument zniževanja davčnega bremena oziroma pri delodajalcih kot instrument zniževanja stroškov. Iz tega razloga so v najkrajšem možnem času napovedali izboljšave na davčnem področju, ki bi lahko ugledale zeleno luč že v tem letu.

REK obrazci

Na Data.si opozarjajo, da od 1. januarja letos REK obrazci, torej obračuni davčnega odtegljaja, vključujejo tudi podatke za oblikovanje prijave podatkov o osnovah in spremembe teh podatkov. »Ti podatki se sporočajo ob vsakem izplačilu dohodkov iz delovnega razmerja, od katerega so obračunani prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje,« pojasnjujejo, kaj je po novem vaša obveznost.