nova pravila DDV

Pred dobrim mesecem dni je Evropska komisija predstavila predlog ukrepov za izboljšanje davčnih pogojev za evropske spletne trgovce, ki prodajajo v druge članice EU. Konkretno gre za pogoje v zvezi z davkom na dodano vrednost, ki bi predvsem malim in srednjim podjetjem omogočili lažjo prodajo izdelkov in storitev ter s tem dodatno spodbudili čezmejno spletno trgovino. Zakonodajni predlogi bomo morali sedaj počakati na potrditev Evropskega parlamenta.

Andrus Ansip, evropski komisar za enotni digitalni trg in podpredsednik Evropske komisije, je v sporočilu za javnost pojasnil, da gre za še en ukrep v smeri spodbujanja e-trgovine v EU. Doslej so namreč že predstavili predloge glede boja proti geografskemu blokiranju, ugodnejše dostave pošiljk in zaščite potrošnikov pri nakupovanju na spletu.

5 ključnih ukrepov za enostavnejše izpolnjevanje DDV obveznosti

Kot so zapisali na portalu Evropske komisije europa.eu, predlagani ukrepi zajemajo:

  • nova pravila, ki bi spletnim trgovcem v EU zagotovila enostavnejše izpolnjevanje obveznosti DDV na enotnem evropskem portalu. Trenutna ureditev zahteva, da se spletni trgovec, ki prodaja v drugo EU članico, tam tudi registrira za DDV. Konkretno imajo podjetja zaradi te obveznosti za vsako državo članico stroške okoli 8.000 € in dejansko gre za eno največjih ovir čezmejni spletni trgovini na področju Evropske unije.
  • poenostavitev pravil glede DDV za zagonska in mikro podjetja. Uveden bi bil nov letni prag za čezmejno spletno prodajo v višini 10.000 €, pod katerim bi lahko podjetja uporabljala enaka pravila glede davka na dodano vrednost kot veljajo v njihovi matični državi.
  • poenostavitev pravil glede DDV za mala in srednja podjetja. Z novim letnim pragom v višini 100.000 € bi bilo poslovanje takih podjetij precej enostavnejše, trgovci pa bi tudi lažje ugotavljali, kje se nahajajo njihovi kupci.
  • pravila proti davčnim goljufijam zunaj EU, ki ustvarjajo nelojalno konkurenco. Trenutno velja oprostitev plačila DDV za pošiljke do 22 €, ki so uvožene v EU. Evropska podjetja so s tem jasno prikrajšana, saj morajo za razliko od konkurentov iz tretjih držav plačati davek na dodano vrednost za vsak €, ki ga pridobijo s prodajo.
  • možnost za vse države članice, da znižajo DDV za e-publikacije, kot so e-knjige. Do sedaj je veljala določba, ki je spletne publikacije izključevala iz ugodne davčne obravnave.

Bo enotni EU sistem »vse na enem mestu« trgovcem prinesel velike prihranke?

Na portalu Data.si pojasnjujejo, da naj bi se z novimi ukrepi stroški izpolnjevanja obveznosti DDV znatno znižali, saj je predviden enotni evropski portal za plačila DDV preko spleta. Trgovci bi preko sistema »vse na enem mestu« vložili le en četrtletni obračun za DDV, ki ga dolgujejo na celotnem področju Evropske unije.

Davek naj bi se po novem plačal v državi končnega potrošnika, kar bi zagotovilo pravičnejšo razdelitev davčnih prihodkov med članicami EU. Pri prodaji na spletu namreč izgube DDV po zadnjih ocenah znašajo 5 milijard € letno, z novim poenostavljenim postopkom preko omenjenega portala pa bi lahko evropska podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo blaga in storitev preko spleta, na letni ravni prihranila 2,3 milijarde €, še pišejo na Dati.

Zakaj so ti ukrepi sploh potrebni?

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve, obdavčenje in carino Pierre Moscovici je povedal, da bi imela s sprejetjem tega ukrepa tako velika kot mala podjetja, ki spletno prodajajo v druge EU članice, enake obveznosti DDV kot pri prodaji v matični državi, to pa bi pomenilo manj birokratskih postopkov ter prihranek pri času in stroških. »Poleg tega bomo poenostavili pravila za mikro in zagonska podjetja, da bodo lažje vstopala na nove trge. Z našimi predlogi bodo vlade evropskih držav prihranile dodatnih 100 milijonov evrov na teden, ki jih bodo lahko namenile storitvam za svoje državljane,« je še dodal.

Kot omenjeno, so bile spremembe zakonodaje predložene Evropskemu parlamentu, kasneje pa bo o sprejetju odločal Evropski svet.

Vas zanima več?

Preberite tudi: