Prodajate v kategoriji klimatskih naprav? Preverite analizo nakupnega vedenja potrošnikov in spoznajte, kakšne priložnosti vam odpira ta kategorija!

V naslednjih dneh vremenoslovci napovedujejo temperature nad 30 stopinj, mi pa napovedujemo 2-krat večje povpraševanje po klimah. Analiza nakupnega vedenja je pokazala, da junija zanimanje potrošnikov naraste za okoli 170 odstotkov, ob napovedi vročine pa je rast še večja. Ste pripravljeni? Razkrivamo tudi, koliko so letos potrošniki pripravljeni zapraviti za klimo in katerim znamkam najbolj zaupajo.

Vrh povpraševanja po klimah bo ta mesec, sezona se bo nato podaljšala v julij

Na vodilnem slovenskem portalu za primerjalno nakupovanje ceneje.si smo pripravili poglobljeno analizo spletnega iskanja v kategoriji klimatskih naprav. Podatki temeljijo na skoraj 45.000 povpraševanjih na spletnem portalu v zadnjih dveh letih in kažejo, da prične zanimanje potrošnikov za klime eksponentno rasti že marca in doseže vrh junija, ko je do 170 odstotkov višje od letnega povprečja, zatem pa ostane na visokem nivoju še skozi cel julij.

Gibanje povpraševanja po klimah v letu 2017

Letos je bilo povpraševanje že v predsezoni (maja) kar enkrat višje od povprečja. Določen del tega povečanja lahko zagotovo pripišemo vremenu, saj je bila vročina že zelo poletna, pomemben del pa izhaja iz rasti iskanj na spletu. Podatki namreč jasno kažejo, da iz leta v leto znatno raste število potrošnikov, ki raziskuje ponudbo klim na spletu, ne glede na to, ali nakup nato zaključijo v spletni ali fizični trgovini.

Zaradi napovedi visokih temperatur v naslednjih dneh pričakujemo še večji porast zanimanja potrošnikov, do 200 odstotkov (glede na letno povprečje), glavna sezona nakupov klim pa se bo nato nadaljevala v juliju.

Najbolj iskane klime znamke Mitsubishi

Na podlagi več kot 10.000 letošnjih povpraševanj v kategoriji klim smo naredili analizo priljubljenosti blagovnih znamk. Tole je seznam najbolj iskanih znamk 2017 do konca maja, ki so skupaj zavzele skoraj 70 % vseh povpraševanj:

  1. Mitsubishi
  2. Gorenje
  3. Daikin
  4. Samsung
  5. Panasonic

Letos so potrošniki za novo klimo v povprečju pripravljeni odšteti okoli 630 €, cene pa se precej razlikujejo glede na znamke. Pri klimah Mitsubishi se cene najbolj iskanih modelov gibljejo okoli 800 €, pri Gorenju precej nižje, okoli 380 €, a je povprečna cena nižja na račun nekaj zelo priljubljenih modelov prenosnih klim, ki so cenejše. Povprečna cena najbolj iskanih klim Daikin znaša nekaj čez 900 €, pri znamkah Samsung in Panasonic pa okoli 730 €.

Najbolj iskan model leta 2017 do vključno maja je MITSUBISHI MSZ/MUZ-HJ35VA, ki je skupaj z montažo na voljo od 780 € dalje. Glavne prednosti te klime so nevtralna oblika, zaradi katere se lepo poda v vsak prostor, tiho delovanje (šum dosega 22 dB) in energetska varčnost.

Cene najnižje v glavni sezoni

Naši podatki kažejo, da so cene klimatskih naprav najnižje ravno v glavni sezoni povpraševanja, najvišje pa pozimi. Po novo klimo se tako potrošnikom splača junija in julija, ko trgovci zaradi konkurenčnosti ponudbe ponujajo akcijske cene. Lani so bile v času glavne sezone približno 15 odstotkov nižje od letnega povprečja, isti trend pa pričakujemo tudi letos.

Vas zanima več?

Preberite tudi: