Po opaznih spremembah nakupnega vedenja v začetku vojne v Ukrajini in občutnih povečanjih cen goriv in energentov, novi podatki o spletnem povpraševanju analiziranih držav srednje in vzhodne Evrope kažejo veliko podobnosti v ponovnem povečanju interesa potrošnikov po tradicionalno priljubljenih izdelkih.

Po nekajmesečni stagnaciji v vseh analiziranih državah smo na Ceneje.si opazili vidno povečanje povpraševanja v kategorijah izdelkov, kot so televizorji, pametni telefoni, vrtno orodje in bela tehnika. Podatki kažejo na to, da se po času negotovosti in nihanj, stagnaciji ter celo padcu povpraševanja – na kar so vplivali močni zunanji dejavniki, trg spletne trgovine z izjemno hitrostjo vrača v ustaljene okvire predkoronskega časa.

Pri slovenskih potrošnikih je bila podobnost z nakupnim vedenjem v ostalih državah CEE regije najbolj opazna pri televizorjih, kjer je povpraševanje naraslo za 50 % glede na teden prej in v kategoriji pametnih ur z 36-odstotnim dvigom povpraševanja. Ti dve omenjeni kategoriji sta bili najbolj iskani tudi pri naših sosedih. Dvig povpraševanja po televizorjih je bil pri Hrvatih enak kot v Sloveniji, po pametnih mobilnih telefonih pa so hrvaški spletni kupci povpraševali za 30 % bolj kot teden pred tem.

Absolutni zmagovalci pri slovenskih spletnih kupcih pa so trenutno akumulatorski vrtalniki, po katerih slovenski mojstri trenutno povprašujejo kar 77 % bolj kot teden dni prej, kar je kaže na tipično sezonsko pogojen interes urejanja okolice doma v spomladanskih mesecih, h kateremu lahko prištejemo tudi za 44 % povečano povpraševanje po kosilnicah. Podobno nakupno vedenje smo opazili tudi pri srbskih spletnih kupcih, kjer je povpraševanje po vrtnem orodju, zlasti kosilnicah – poskočilo za kar 52 %, pri motokultivatorjih pa je ta dvig znašal 40 %. Poleg vseh naštetih izdelkov, Slovenci iščejo tudi pametne ure, zaznali smo namreč 36-odstotno povečanje.

Trenutno povpraševanje spletnih kupcev je zelo podobno tudi pri čeških, slovaških in madžarskih potrošnikih. Mobilni telefoni, televizorji, vrtno orodje in stroji so najbolj priljubljeni izdelki v vseh omenjenih državah. Nekoliko odstopanja smo zaznali le pri Čehih in Slovakih, kjer se je v zadnjih dneh povpraševanje po štedilnikih in kuhalnikih – dvignilo v nebo! Na Slovaškem so bili iskani kar 473 % pogosteje bolj kot teden prej, pri čeških potrošnikih pa je ta dvig dosegel 417 %, kar je mogoče pripisati že omenjenemu dvigu cen energentov.