Kamere so postale nepogrešljivi pripomoček za opravljanje dela od doma ter šolanja na daljavo, povpraševanje v izrednih razmerah pa je občutno spremenilo dotedanje sezonske trende nakupov spletnih kamer, kar je bilo mogoče opaziti v preteklem letu 2020. Povpraševanje po spletnih kamerah je namreč v Sloveniji močno poskočilo v mesecu marcu, doseglo vrh v aprilu, nato pa ostalo višje kot v letu poprej – vse do konca leta. Ponoven vrh je bilo mogoče opaziti v mesecu oktobru.

Na Hrvaškem je bilo povpraševanje zelo podobno slovenskemu v prvem valu, medtem ko so se hrvaški potrošniki jeseni odločali za nakup spletnih kamer precej manj pogosto kot Slovenci.

V preteklih 4 tednih smo opazili dvig povpraševanja po točno določenih tipih spletnih kamer. TOP izbira slovenskih potrošnikov je bila v minulem mesecu tako kamera Media-Tech Look IV MT4106, sledile so ji: LOGITECH spletna kamera C270, XIAOMI spletna kamera z mikrofonom IMILAB W88S (Full HD), spletna kamera MANHATTAN HD 1080p USB WebCam USB-A 2.0 kabel 15m vgrajen mikrofon max 1920×1080 do 30fps (WebCam_P5YS102) ter spletna kamera LOGITECH C920s HD PRO.

Razkrivamo pa vam tudi nekoliko drugačne TOP izbire na Hrvaškem. Tako so sosedi v zadnjih 30-ih dnevih najpogosteje povpraševali po spletni kameri Genius FaceCam 1000X, sledile pa so: White Shark 1080p GWC-003 CYCLOPS, spletna kamera LOGITECH C922 Pro Stream Webcam, Trust GXT 1160 Vero Streaming in spletna kamera Logitech BRIO 4K Ultra HD HDR stream 960-001106.

Najaktualnejše blagovne znamke spletnih kamer po katerih povprašujejo kupci v Sloveniji so trenutno: LOGITECH, XIAOMI, TRUST, CANYON in GATOMO.

Hrvaški kupci pa ravno tako najpogosteje iščejo v zadnjih 4 tednih izdelke znamke LOGITECH, medtem ko so njihove naslednje izbire spletne kamere GENIUS, WIRETECH, TRUST in HAVIT.