V januar smo zakorakali polni obetov, ciljev in želja za prihajajoče leto, začetek leta pa predstavlja tudi priložnost, da se uzremo nazaj in odkrijemo, kateri trendi so kraljevali v preteklem letu. Najnovejša raziskava Masterindex, ki jo družba Mastercard v Sloveniji izvaja od leta 2009, razkriva nakupovalne in plačilne slovenskih potrošnikov v drugi polovici preteklega leta. S pomočjo raziskave lahko trgovci pridobijo vpogled v aktualne trende in se na ta način bolje pripravijo na nove poslovne izzive.

Spletni nakupi vse bolj priljubljeni

Nakupovalne navade Slovencev so se v zadnjih letih krepko spremenile. Nakupovanje se je iz trgovin v preselilo tudi na splet, česar se poslužuje tudi vse več Slovencev. Delež slovenskih potrošnikov, ki nakupujejo prek spleta, tako zadnja štiri leta blago narašča, saj sta taki že dobri dve tretjini (natančneje 70 % v letu 2019 in 64 % v letu 2015). Za spletne trgovce bo zagotovo zanimiv podatek, da so v  preteklem letu kupci na spletu najpogosteje kupovali oblačila, obutev in modne dodatke, elektronske naprave in gospodinjske aparate, najredkeje pa so spletni nakupi namenjeni nakupom knjig, glasbe, CD-jev in DVD-jev, cvetja in daril ter investicijskih storitev.

S klikom približajte sliko

 

Vse večje zaupanje v plačevanje prek mobilnih aplikacij

Število Slovencev, ki za svoje nakupe uporablja mobilne telefone, narašča. Teh je že skoraj polovica, pri pred štirimi leti pa je bilo takšnih le 38 %. Pri tem se 21 % vprašanih poslužuje mobilnih denarnic, ki jih ponujajo banke izdajateljice kartic, 20 % zaupa Moneti, 9 % vprašanih je že plačevalo s pomočjo tekstovnih sporočil in drugih oblik mobilnih plačil (6 %), medtem ko 5 % svoja plačila opravi preko aplikacije mBills.  Naklonjenost plačevanju prek mobilnih aplikacij prav tako narašča, in sicer je tem pred štirimi leti zaupalo le 34 % vprašanih, danes pa bi že 57 % vprašanih plačevalo z mobilno aplikacijo. Večina kljub temu še vedno zaupa zgolj bančnim aplikacijam (42 %), manjši del pa tudi aplikacijam drugih ponudnikov (15 %). Zanimivo je, da je v zadnjih petih letih mogoče opaziti tudi znatno povečanje števila tistih, ki menijo, da bodo mobilne naprave v naslednjih petih letih najbolj priljubljeno plačilno sredstvo (10 % jih je bilo takega mnenja leta 2015, leta 2019 pa 31 %). Narašča pa celo delež tistih, ki bi bili pripravljeni povsem nadomestiti klasična plačila s plačili prek mobilnega telefona, saj je takšnih že skoraj tretjina.

S klikom približajte sliko

Vedno več brezstičnih plačil

Vse pomembnejšo vlogo v plačilnih navadah Slovencev prevzemajo tudi brezstična plačila. Z evropsko direktivo PSD2 so slednja postala še enostavnejša, hitrejša in priročnejša, saj za plačila do 25 € ni več potrebna avtentikacija. Četrtina vprašanih je tako že pred tremi leti opravljala brezstična plačila vsakodnevno ali vsaj 3- do 5-krat tedensko, v 2019 pa je tovrstnih nakupov že skoraj polovica  (46 %). Delež oseb, ki skoraj nikoli ne uporabljajo brezstičnih plačil, je v zadnjih treh letih upadel iz 43 % na 21 %. Potrošniki verjamejo, da so brezstična plačila hitra (82 %), enostavna (77 %) in praktična (76 %) rešitev za vsakodnevne nakupe. Vse več potrošnikov prisega na brezstična plačila v primerjavi z gotovino (53 %) in meni, da je to najboljši način plačevanja (porast iz 40 % v letu 2017 na 48 % v letu 2019).

S klikom približajte sliko

Več o trendih in nakupovalnih navadah Slovencev preverite v spodnji infografiki.

[INFOGRAFIKA]