Katera platforma je prava za vašo novo spletno trgovino? 

V tokratnem prispevku gostujočega avtorja Blaža Regina, specialistom za strategijo spletnega nastopa iz digitalne marketing agencije Spletnik, si lahko preberete, na kakšna vprašanja si morate odgovoriti, preden izberete pravo platformo za vašo spletno trgovino, kakšne so prednosti odprtokodnih in zaprtokodnih sistemov ter vse o treh najbolj pogostih in priljubljenih platformah, ki jih trgovci uporabljajo v Sloveniji.


Izbira trgovinskih platform je danes dejansko zelo velika in izbira tiste prave za vaše poslovanje zna  biti relativno težka. Preden pričnete z raziskovanjem, katera trgovinska platforma je primerna za vas, svetujemo, da si prvo odgovorite na nekaj ključnih poslovnih vprašanj, ki vam bodo kasneje pomagala razmišljati v pravo smer pri dokončni izbiri prave trgovinske platforme:

 1. Kaj želim z novo spletno trgovino doseči?
 2. Kaj vpliva na uspešno prodajo na spletu?
 3. Kako spletno trgovino ohranjati aktualno?
 4. Koliko programerskega znanja imate na voljo v podjetju?
 5. Koliko produktov želim na spletni trgovini?
 6. Kaj sploh lahko pričakujete, da se bo po objavi spletne trgovine zgodilo?
 7. Koliko nameravam v spletno trgovino dodatno vložiti v naslednjih dveh letih?

Potem pride na vrsto šele izbira pravega programa za izdelavo vaše nove ​spletne trgovine​. Ta je pogostokrat dokaj težka, namreč izbire je ogromno, odvisna pa je od odločitve, ali želite vašo novo spletno trgovino postaviti na odprtokodnem sistemu (npr. Magento) ali zaprtokodnem sistemu (npr. Shopify).

Katero od teh dveh  možnosti boste izbrali pa je odvisno od vaših potreb in tehničnih zahtev.

Glavna razlika je v gostovanju spletnih trgovin in možnostih urejanja – zaprtokodni sistemi gostujejo na oddaljenem strežniku do katerega nimate dostopa, nadgradnje se delajo težje, pri urejanju pa nimate popolnoma prostih rok. Na drugi strani odprtokodni sistemi omogočajo gostovanje na vašem  strežniku, določene prilagoditve, nadgradnje in module si lahko ustvarite sami. Katero od teh dveh  možnosti boste izbrali pa je odvisno od vaših potreb in tehničnih zahtev.

Prednost zaprtokodnih sistemov

 • Manj dela s programiranjem – pri izdelavi spletne trgovine z zaprtokodnim sistemom v  osnovi ni potrebe po programerskem znanju.
 • Manj stroškov z gostovanjem (spletna trgovina gostuje na tujem strežniku)
 • Manj kompleksna izdelava – večina programov za izdelavo spletnih trgovin ima izjemno  enostaven uporabniški umesnik, s katerim spreminjate vsebino oziroma gradite spletno  trgovino

Prednost odprtokodnih sistemov

 • Boljše funkcionalnosti – izjemna pestra izbira tem, vtičnikov in modulov
 • Možnost večjih prilagoditev, modifikacij in konfiguracij – CMS sistem za izdelavo spletne  trgovine nam omogoča svobodo pri dodajanju in konfiguriranju dizajna spletne trgovine, če za  tem stoji tim razvijalcev, ste popolnoma svobodni pri nadgradnjah in dodajanju potrebnih  vtičnikov.
 • Zagotovljene so redne nadgradnje in posodobitve, ki skrbijo za zadovoljstvo lastnika spletne  trgovine kot tudi za aktualno in dobro uporabniško izkušnjo stranke
 • Izdelava spletne trgovine​ s CMS sistemom nam omogoča gostovanje na svojem strežniku, zaradi česar smo lahko svobodni pri velikosti spletne trgovine. Odvisno od našega strežnika  lahko na spletno trgovino dodamo neomejeno število izdelkov in nadgradenj.

Prednosti odprtokodnih sistemov

Če želite na spletno trgovino v doglednem času objaviti več kot 100 izdelkov, če imate več zahtev po  prilagoditvi nastavitev in modulov na spletni trgovini in če želite dizajn dodobra prilagoditi vašim  potrebam in CGP-ju, potem predlagam, da izberete enega od odprtokodnih programov za izdelavo  spletne trgovine (CMS sistem).

Ne glede na to, za kakšen sistem se boste odločili, v Sloveniji so glede na pogostost izbire trenutno med najbolj pogosto izbranimi trgovinskimi platformami v ospredju predvsem trije ponudniki.

CMS sistem Magento

Z dejstvom, da je več kot 21 % vseh top svetovnih spletnih trgovin narejenih na odprtokodni platformi Magento, zato se omenjena platforma največkrat uvršča med najboljšo rešitev in izbiro tudi pri nas. Z veliko izbiro tem, vtičnikov in nadgradenj, uporabniku omogoča enostavno  uporabniško izkušnjo, lastniku pa neomejeno možnost prilagoditev z nizkimi stroški razvijanja.

Prednosti Magento platforme

 • Robustna platforma z veliko možnostmi nadgradenj.
 • Širok nabor vtičnikov in modulov (veliko od teh je brezplačnih, cene ostalih se gibljejo do  nekaj 100 €).
 • Velika skupnost razvijalcev modulov zagotavlja tudi enostavne integracije in nadgradnje  skozi cel čas (npr. večina ERP sistemov na slovenskem trgu je enostavno povezljiva)
 • Program za izdelavo splete trgovine CMS Magento je izjemno prijazen iskalnikom, v  primerjavi z drugimi platformami (spletni pajki lažje preberejo vso vsebino, lažje je spletno  trgovino optimizirati za višje uvrščanje na iskalniku Google)

Opomba: ​Zahteva zmogljivejši strežnik (po navadi VPS strežnik) za hitro delovanje

CMS sistem WooCommerce

Velika večina WordPress tem ima možnost brezplačne nadgradnje v spletno trgovino, kar je razlog  za drugo najbolj razširjeno obliko spletnih trgovin na spletu. Program za izdelavo spletne trgovine  WooCommerce je sicer bolj primeren za manjša podjetja, sistem je uporabniku prijazen in cenejši,  kar pa rezultira tudi v slabši kakovosti in stabilnosti spletne trgovine.

Prednosti WooCommerce platforme

 • Enostavna in hitra inštalacija (če imate WordPress spletno stran že postavljeno).
 • Teče na WordPressu, kar pomeni, da ne zahteva močnih strežnikov.
 • CMS program Woocommerce nudi veliko število brezplačnih vtičnikov in modulov.
 • Močna spletna podpora za uporabnike.

Opomba:​ Slaba izbira za srednja do velika podjetja, oziroma za tiste, ki se nameravajo skozi čas širiti.

CMS sistem Shopify

Shopify je program za izdelavo splete trgovine, ki deluje na tujem strežniku, torej gre za zaprtokodno  rešitev in je z več kot 74.000 zgrajenimi spletnimi trgovinami med najbolj razširjenimi programi v  svoji skupini.

Prednosti Shopify platforme

 • Velika paleta dodatkov in modulov, široka izbira tem za uporabo
 • 24/7 podpora strankam – dostopna preko telefona, preko sporočil ali e-maila.
 • Enostavna optimizacija strani

Opomba:​ Dražja platforma v primerjavi z drugimi zaprtokodnimi rešitvami (od 13 €/mesec pa do  163 €/mesec)

Svetujemo, da za izdelavo vaše spletne trgovine izberete platformo in izvajalca, ki ima z izbrano  platformo predvsem dovolj izkušenj, da bo izdelava vaše nove spletne trgovine potekala po načrtih in  brez presenečenj v nadaljevanju Upoštevati velja tudi, da odločitev za izdelavo spletne trgovine po  inerciji najnižje cene med prejetimi ponudbami ni optimalna strategija za uspešno spletno prodajo.

Ne glede na ceno pa mora dizajn nujno biti prilagojen za tablice in telefone (odzivna spletna trgovina)  uporabniška izkušnja pa mora voditi v enostaven nakup. Svojega izvajalca vprašajte tudi po nasvetu  glede spletne prodaje. Če boste deležni odgovora v smislu “Ne skrbite, vaša spletna trgovina bo tako  vrhunska in atraktivna, da bodo ljudje takoj začeli kupovati!”, potem verjetno kupujete mačka v žaklju.

Infografika - spletne platforme

Več o avtorju:

Blaž ReginaBlaž Regina prihaja iz vodilne slovenske digitalne agencije Spletnik, ki s celostnim spletnim nastopom in strategijo skrbi za strategijo spletne prisotnosti in uspešno spletno prodajo tako domačih kot mednarodnih SMB podjetij. Zadnja leta kot specialist za strategijo spletnega nastopa, kot eden redkih posameznikov digitalnega področja, s holističnim pristopom podjetjem predvsem pomaga razumeti pomen digitalne prisotnosti in vrhunske uporabniške izkušnje skozi oči prodaje in posla. Pred prihodom v digitalno agencijo Spletnik je več let uspešno deloval v vlogi prodajnega strokovnjaka in vodje prodaje v mednarodnih podjetjih Studio Moderna in Bisnode.

Vas zanima več?

Preberite tudi: