Spletno nakupovanje v porastu – po podatkih SURSa je namreč v letu 2021 kar 71% oseb (med 16-74 let) opravilo vsaj en nakup v enem letu, delež rednih nakupovalcev (nakup v zadnjih 3 mesecih) je bil 59% v isti starostni skupini in se na letni ravni dviguje v prav vsaki starostni skupini posebej. Tudi iz raziskave Shopper’s Mind 2021 (ki smo jo na Ceneje opravili skupaj s podjetji Valicon in iProm) lahko vidimo, da naraščata tako frekvenca kot tudi intenzivnost spletnih nakupov pri obstoječih kupcih (kar 84% anketirancev). 

Vse to pomeni, da se spletna prodaja po občutnem pospešku, ki ga je prinesla situacija z zaprtji med koronavirusom, še vedno razvija in pridobiva na svoji pomembnosti. Trend odpiranja novih spletnih trgovin in številnih novih storitev, ki so povezane z izboljšanjem procesov tako za podjetja kot za uporabnike – ostaja močan. Eden ključnih faktorjev dobre celostne izkušnje za končnega uporabnika pa je zagotovo – dostava. V raziskavi Shopper’s Mind 2021 so spletni kupci označili različne možnosti dostave in prevzema kot ključni element izkušnje spletnega nakupovanja. Ceno dostave pa vidijo celo kot kritični dejavnik zadovoljstva uporabnikov pri spletnem nakupu.

Optimizacija dostave – kaj (še) storiti?

Kako se torej lahko spletni trgovec še učinkovito pozicionira na konkurenčnem trgu? Tako, da se osredotoči na ključne dejavnike, ki vplivajo za končno nakupno izkušnjo njihovega kupca in ga s tem, poleg kakovostnega izdelka, prepričajo tudi o zaokroženi kakovostni storitvi, ki jo v spletni trgovini ponujajo.

V raziskavi Shopper’s Mind 2021 so spletni kupci označili različne možnosti dostave in prevzema kot ključni element izkušnje spletnega nakupovanja.

Večina spletnih kupcev pozna GLS kot ponudnika dostavnih storitev z belimi dostavnimi vozili z modrim logotipom in zanesljivimi kurirji, ki jim dostavijo pošiljko na domači prag. Torej – v fazi, ko kupec že čaka na zadnji korak v spletnem nakupu. Toda podjetje GLS ponuja spletnim trgovcem še veliko več oziroma se s svojimi storitvami lahko vključi v proces spletnega nakupovanja že mnogo prej.

A GLS se lahko kot specialist za dostavo in obravnavo paketov vključi v proces spletne prodaje že na začetku poti. Ponuja namreč možnost skladiščenje, pakiranja, embalažo in odpremljanje paketov po vsej Evropi. Največja prednost uporabe takega celostnega paketa storitev je ta, da se spletni trgovec resnično lahko osredotoči le še na marketinške in prodajne aktivnosti. To je tudi najtežji del, ki ga je bolje prepustiti strokovnjakom. GLS ima dovolj razpoložljivih kadrov in kapacitet, ki jim omogočajo učinkovito spopadanje s povečanimi potrebami po pakiranju v začetku tedna, kar lahko spletnemu trgovcu predstavlja veliko težavo.

Fulfilment center in njegove koristi za trgovca, ki je v fazi rasti in se želi fokusirati na razvoj produktov, digitalni marketing, skrb za obstoječe stranke

Splošen trend kaže, da je za spletne trgovine, ki pošiljajo med 10 in 100 paketi dnevno, optimalna uporaba fulfillment centra zunanjega ponudnika. Precej trgovcev se niti ne zaveda, kolikšen del stroškov pade na samo pakiranje, v kolikor to počnejo v lastni režiji. Tudi možnost napak je v fulfilment centru bistvena manjša od tistih, ki se lahko zgodijo ob t.i. inhouse pripravi pošiljk. Spletni trgovci se v fazi rasti lahko tako fokusirajo na razvoj produktov, digitalni marketing in skrbi za obstoječe stranke, kar posledično privede do večjega števila naročil.

V Sloveniji in tudi v bližinji okolici obstajajo številni fulfillment centri – vendar odlikuje GLS fulfilment center ena posebnost, ki jih postavlja nad ostale ponudnike. Lokacija centra je namreč enaka lokaciji samega sortirnega centra. Paketi gredo torej po pripravi direktno na sortirne trakove, s čimer se zmanjša verjetnost izgub ali poškodb. Velika prednost je tudi ta, da v njihovih centrih sprejemajo naročila do devete, desete ure zvečer, te pošiljke pa so tako že naslednji dan v dostavi širom po Sloveniji, tako omogočajo t.i. overnight dostavo.

GLS omogoča tudi Same day delivery. Srečujemo se namreč z dvigom pričakovanj spletnih kupcev, le-ti ekstremno hitro dostavo tudi že pričakujejo, postala je tako imenovan higienik. Po raziskavi Shoppersmind iz leta 2021 kar 34 % spletnih kupcev želi prejeti kupljen izdelek v najkrajšem možnem času (oz. v nekaj urah). GLS pa je je prvi, ki je v Sloveniji začel s hitro dostavo oz. Same day delivery – dostavo v roku 3 ur, povprečen čas njihove dostave pa trenutno dosega celo 45 min v Ljubljani z okolico. Pripravljajo se tudi na izvedbo še naprednejše storitve, in sicer dostavo na isti dan v paketomate, kar bo omogočalo premium dostavo (torej isti dan) po običajni, normalni in sprejemljivi ceni. Da bi več spletnih trgovcev prepoznalo dodano vrednost take oblike dostave, so pri GLS izdelali tudi aplikacijo, ki jim je v pomoč v vseh fazah omenjenega procesa.

Izjemno hitra dostava je tako zelo pomembna pri obutvi, kontaktnih lečah, pasji hrani in izdelkih iz blagovnega segmenta kozmetike in oblačil

Storitev trenutno ponujajo za dostavo v Ljubljani in širši okolici, z dostavo v Mariboru in okolici pa so tudi že pričeli. Njihove izkušnje kažejo na zanimiv trend izdelkov, ki jih spletni trgovci v največji meri pošiljajo znotraj storitve Same day delivery dostave. Izjemno hitra dostava je tako zelo pomembna pri obutvi, kontaktnih lečah, pasji hrani in izdelkih iz blagovnega segmenta kozmetike in oblačil.

Poleg kupcev, ki so željni takojšnje dostave svojega paketa obstaja tudi možnost dostave in prevzema paketa v GLS Paketomatu. Mreža 283 aktivnih paketomatov (do aprila jih načrtujejo 460, v naslednjih 5 letih pa jih želijo imeti 1000) omogoča spletnim kupcem lahek in enostaven prevzem ob poljubnem času, z lahko spletno integracijo modula v spletno košarico trgovca t.i. Shop Delivery Service pa celo – prihranek.

Seveda pa se vsakega naročenega paketa kupec tudi ne obdrži (mu ni prav, si je premislil glede nakupa …) – številne tuje raziskave kažejo, da kar 67% kupcev natančno preveri možnosti in postopek vračil pred dejanskim nakupom – podobno je tudi v Sloveniji (po raziskavi Shopper’s Mind), kupcem možnost vračila predstavlja zelo pomemben faktor za odločitev že pred samim nakupom – kar 20 % je bilo namreč takih, ki so to dejstvo navedli kot najpomembnejši. Natanko to nudi tudi GLS na svojih paketomatih, enostavneje in hitreje kot po katerih koli drugih poteh.

Pri celotni storitvi: fulfilment, klasična distribucija, Last Mile dostava … in upoštevanju hitrosti iter nizkega števila zavrnjenih paketov, s čimer spletnemu trgovcu prihranijo denar – GLS najugodnejši. S kakovostjo svojih storitev in stalnimi dgitalnimi inovacijami tako ključno pripomorejo k najboljši izkušnji končnega kupca, kar pomeni tudi dobro povratno informacijo za spletnega trgovca – in nujno rešitev, ki se v današnjem času spletni kupec potrebuje.

S pošiljanjem podatkov potrjujete, da se strinjate s Splošnimi pogoji. Nameni obdelave, način hrambe in varovanja osebnih podatkov ter vaše pravice so opisani v Pravilih o zasebnosti.