Očitno je, da potrošnike skrbijo naraščajoče cene energentov ter vprašanje ogrevanja njihovih bivalnih prostorov postaja v trenutnem obdobju nizkih jesenskih temperatur vse bolj aktualno. V dani situaciji so popolnoma razumljive spremembe njihovega nakupnega vedenja, kjer se odločajo za nakup naprav, ki predstavljajo alternativne vire ogrevanja ter s tem ohranjajo določeno stopnjo neodvisnosti od eksternih dejavnikov ter dražitev. V primerjavi z enakim obdobjem lani smo na Ceneje.si opazili velik porast povpraševanja po radiatorjih (13 %), električnih kaloriferjih (20 %) in konvektorjih (27 %). Največji skok pa je mogoče opaziti pri ventilatorskih in keramičnih grelnikih, namenjenih ogrevanju prostora, kjer se je povpraševanje dvignilo kar za 30 %.

Zanimanje po ogrevalnih napravah se v Sloveniji običajno začne rahlo vzpenjati v mesecu septembru, vrh pa doseže meseca oktobra ali, kot je bilo to mogoče opaziti v letu 2020 – novembra. Letošnje povpraševanje je bliskovito poskočilo že v avgustu in septembra močno preseglo vrhove preteklih let.

Grelniki

Spletni kupci tako pospešeno iščejo grelnike, kjer letos najbolj zaupajo blagovnim znamkam CECOTEC, FIRST, ARGO, ADLER in CLATRONIC.

Letos pa so najpogosteje iskali električni grelec s termostatom 350W BLACK FRIDAY. Med prvih 5 najbolj priljubljenih pa so uvrstili tudi stenski keramični grelnik Cecotec Ready Warm 5200 Box Ceramic, keramični grelec z upravljalcem FIRST (2000W), keramični električni stenski grelnik ADLER AD 7714 in vtični prenosni električni grelec CLATRONIC HL3738, 350 W.

IR paneli

Povpraševanje v zadnjih tednih narašča tudi pri IR panelih. To so grelna telesa, običajno v obliki plošč oziroma panelov, pri katerih se energija od grelnih teles v večji meri prenese od panela v predmete, ki se jim nato posledično dvigne temperatura in s tem segrevajo tudi zrak v notranjih in zunajih bivalnih prostorih. Pričakujemo, da bo že oktorbski vrh povpraševanja nekajkrat višji od lanskoletnega.

Slovenci se pri IR panelih radi obračamo k znamki KLARSTEIN, med najbolj iskane v letošnji sezoni pa so prišle tudi blagovne znamke VORNER, FENIX, MYSUN in SECONDSONNE.

Kaloriferji

20-odstotni skok smo zaznali tudi pri povpraševanju po kaloriferjih, kjer še vedno kraljujejo kaloriferji blagovne znamke ISKRA. Po številu izkazanega nakupnega interesa pa jim sledijo tudi izdelki brandov: DELONGHI, HOME, LINEA in CLATRONIC.

Glede na TOP izbire lahko sklepamo, da so potrošniki za kalorifer pripravljeni v povprečju odšteti okoli 30 evrov. Med najbolj iskanimi pa imamo letos grelec CLATRONIC HL 3378, prenosni električni mini grelnik BURNY, kalorifer BLAUPUNKT FHD501, konvektorski grelnik Linea LKGT-0408 2000 W in stenski grelnik Home FKF 42201.

Potrošniki pospešeno iščejo izdelke na spletu ter so stalno na preži za morebitnimi najugodnejšimi ponudbami. Izdelki, ki jih iščejo, morajo biti zato izpostavljeni pravočasno, v zadnjem obdobju lahko celo rečemo, da nikoli ni prezgodaj, kaj hitro pa je lahko prepozno. Optimalno vidnost si lahko zagotovite z oglaševanjem na največji platformi za spletno nakupovanje Ceneje.si. Kontaktirajte nas na podpora@ceneje.si in pridobite vse informacije, ki jih potrebujete za pravočasno izpostavljenost na platformi.