2019 se približuje svojemu koledarskemu koncu. Podatki, ki jih ob zatonu leta zberemo, analiziramo in smiselno uporabimo za svoje naslednje poslovno leto, lahko spletnim trgovcem omogočijo nove kreativne pristope, začetke obetavnih projektov v prihajajočem letu ter optimiziranje ponudbe. Kupci pa pridobijo koristen vpogled v najopaznejše trende preteklih mesecev.

Do leta 2023 lahko pričakujemo, da bo število evropskih uporabnikov na področju spletnega poslovanja doseglo skoraj 650 mio (vir: Statista), zato je izrednega pomena, da tako potrošniki kot ponudniki dobrin sledijo trendom vedenja kupcev ter s tem pridobijo možnost poglobljenega znanja o potrebah trga ter se jim uspejo pravočasno prilagoditi.

V podjetju Ceneje d.o.o., največjem primerjalniku cen v Sloveniji, ki omogoča spletnim trgovcem objavo svojih izdelkov in transparenten pregled cen, v zadnjih letih zaznavamo občutno rast prihodkov na področju spletnega poslovanja, trenutno je okoli 30-odstotna. Primerljiva je s poročano rastjo prodaje preko spleta (Vir: SURS). V obdobju od leta 2015 do 2019 je znašala kar osupljivih 173 %, v prvi polovici leta 2019 pa je dosegla že skoraj 40-odstotno rast.

Ob pregledu ponudb trgovcev, partnerjev ter možnosti ugodnih nakupov ‒ je mogoč ogled posameznih izdelkov na spletu in izkazanih nakupnih namer spletnih uporabnikov. S pomočjo portala, ki na enem mestu omogoča primerjavo več kot 2 mio dnevno aktivnih ponudb, preko 420 spletnih trgovin ter več kot 7000 blagovnih znamk, lahko opišemo nakupne navade Slovencev na spletu leta 2019. S podatki Jeftinije.hr pa je mogoča tudi zanimiva primerjava interesa potrošnikov na spletu med sosednjima državama in opis razlik ter podobnosti med prebivalci.

TOP 3 izdelki, ki so zanimali Slovence v letu 2019

Pregledi pomembnejših mejnikov, uspehov ter dogodkov v preteklem letu so običajen način sinteze ter sočasnega učenja ob preteklih izkušnjah nekega časovnega obdobja. Poglejmo si konkretne podatke o uporabnikih spleta, spletnem nakupovanju ter njihovem zbiranju informacij pred dejanskimi nakupi.

Naslednji trije izdelki so dokaz visokega zanimanja slovenskih kupcev za tehnične produkte, kar se kontinuirano izraža že nekaj zadnjih let. Glede na število poizvedovanj in ogledov spletnih strani z določenim produktom ‒ kar kaže tudi na višjo stopnjo namere nakupa ‒ je absoluten hit leta 2019 ‒ električni skiro XIAOMI MI M365! Drugo mesto med TOP 3 slovenskimi spletnimi uporabniki je zasedel mobilni telefon HUAWEI P20 Lite, sledila pa je pametna ura SAMSUNG Galaxy Watch (SM-R800).

Električni skiro se je pojavil na vrhu priljubljenosti tudi na Hrvaškem, kar ob vse večji uporabi skirojev zaradi njihove cenovne dostopnosti ter visoke uporabnosti (zlasti v urbanih območjih), ni presenetljivo.

Na Hrvaškem se je med najbolj priljubljenimi znašel mobilni telefon blagovne znamke XIAOMI, zanimivo pa mu je tesno sledil izdelek iz kategorije netehničnih izdelkov ‒  kuhinjski blok BOXXX, kar kaže na rahlo diferenciacijo med Slovenci in Hrvati na področju spletnega nakupovanja.

Katere kategorije izdelkov pritegnejo največ Slovencev?

Slovenski potrošniki so si glede na število prikazov izdelkov te ogledovali v kategorijah s tehničnimi izdelki, pohištvom ter aparati bele tehnike. Sledili so jim produkti s področja avtomobilske opreme, orodja, strojev ter pripomočkov za vrt in okolico.

Znotraj omenjenih kategorij so si v letu 2019 najpogosteje vzeli čas za ogledovanje različnih modelov mobilnih telefonov, LCD televizorjev in prenosnikov.

Na Hrvaškem pa je skoraj desetina vseh ogledov pripadla izdelkom iz kategorije pohištva. Sledila je bela tehnika ter izdelki s področja lepote in zdravja. Mobilni telefoni so se znašli po priljubljenosti kategorij šele na četrtem mestu.

V kategoriji Bela tehnika v 2019 ‒ Slovenci prisegali na BEKO

Znotraj kategorije izdelkov Bela tehnika sta se med prva mesta trdno zasidrali blagovni znamki: BEKO in Gorenje, sledil jima je Bosch. Spletni uporabniki so tako največkrat iskali podrobnejše informacije o pralnem stroju BEKO, sušilnem stroju Gorenje ter prav tako sušilnem stroju znamke BEKO z dodatno toplotno črpalko.  Med sosedi pa so med aparati vodili: pralna stroja blagovne znamke Gorenje in Končar ter sušilni stroj One Concept, Top Spin Family.

Blagovne znamke, ki smo jih Slovenci vzeli za ‘svoje’?

Glede na izkazano nakupno zanimanje so si Slovenci v letu 2019 najpogosteje ogledali ter iskali informacije pred nakupom izdelkov znamk Samsung, VidaXL in Bosch. Sledile so jim blagovne znamke Huawei, Makita ter Philips. Med mobilnimi telefoni sta med najpogosteje prikazanimi in iskanimi Huawei in Samsung, ki sta med prvo deseterico pustila le zadnji dve mesti za Xiaomi ter Apple. Med LCD televizorji so med slovenskimi kupci najbolj priljubljene znamke Philips, Samsung in Sony.

Raziskava družbe Mastercard® ‒ Masterindex o spletnih nakupih je razkrila, da so v letu 2019 slovenski spletni uporabniki najredkeje nakupovali knjige, glasbo, prenosnike zvoka (14 %), cvetje in darila (8 %) ter investicijske storitve (4 %).

Več informacij o posameznih izdelkih znotraj posameznih kategorij pa v letu 2020!