Spletne trgovine se zelo dobro zavedajo izzivov trenutne situacije in priložnosti, ki jih imajo zaradi omejenosti fizične trgovine. V času družbenega distanciranja in izolacije, ki zahteva občutne spremembe nakupnega vedenja, opažamo, da so se uporabniki zelo hitro prilagodili. Tudi optimizem igralcev na trgu je spodbuden ter prinaša vedno več pozitivnih indikatorjev in dejstev. Ta nakazujejo, da bo spletna trgovina v prihodnosti preskočila na višjo, pomembnejšo raven aktivnosti in postala močan kanal nakupovanja, ki bo predstavljal močno alternativo tradicionalnim kanalom.

Spletna trgovina bo v prihodnosti postala močan kanal nakupovanja, ki bo predstavljal alternativo tradicionalnim kanalom.

V teh dneh smo opravili v Ceneje d.o.o. in Shopper’s Mind spletno anketo s slovenskimi in hrvaškimi spletnimi trgovci, o pomenu in vlogi dostave ter pričakovanjih gibanja povpraševanja, ki nam daje zanimive izsledke. Kažejo, da se pričakovanja glede poslovanja v prihajajočih tednih razlikujejo predvsem glede na specializacijo trgovcev ter glavne blagovne skupine. V odgovorih je mogoče zaznati zelo pozitivno ozračje ter optimistična pričakovanja glede prihodnjega poslovanja online trgovin. Podatki ankete so namreč pokazali, da spletni trgovci v določenih kategorijah pričakujejo celo dvig povpraševanja po njihovih izdelkih.

Verjamejo, da bo prodaja ostala vsaj stabilna ali pa da se bodo soočili z manjšim padcem, ki pa bo še vedno omogočal vzdržnost njihovega poslovanja. Žal jih četrtina verjame, da se bo povpraševanje po njihovih produktih zmanjšalo za več kot 50 %.

Tako slovenski kot hrvaški spletni trgovci ostajajo glede dostave optimistični in pričakujejo, da bodo dostavne službe aktivno opravljale svoje storitve ob zagotavljanju omejenih stikov ter da se bodo roki dostave podaljšali, kar pa se jim zdi, glede na trenutno izredno situacijo, sprejemljivo. To mnenje si deli kar 80 % vprašanih spletnih trgovcev.

Prekinitev prodajnih tokov zaradi dostave pričakuje izjemno malo spletnih trgovcev, in sicer le 6,4 %. Omenjena težava bi utegnila nastati le z dodatnimi državnimi direktivami, a to v trenutnem stanju, ko so se tako državljani kot trgovci uspeli zelo hitro, uspešno in disciplinirano prilagoditi novim načinom nakupovanja, celo ne bi imelo smisla.

Spletni trgovci ob novih prilagoditvah v poslovanju, omogočanju brezkontaktnega plačevanja izbranih izdelkov ter različnih možnostih varne dostave kupcem, tako z novim upanjem in zaletom gledajo v prihodnost. Varno nakupovanje bo namreč pri potrošnikih v luči trenutnih razmer ostalo vedno prva izbira. Zato je izredno pomembno opozarjanje kupcev, naj se izognejo plačilu po povzetju in varno prevzamejo svoj paket, o čemer si lahko preberete v enem izmed naših predhodnih člankov >>