Vdor mrzlega zraka na evropski celini je močno vplival tudi na povpraševanje spletnih potrošnikov. Tako kažejo podatki skupine Heureka, ki vključuje tudi slovensko platformo za primerjalno spletno nakupovanje – Ceneje.si.

Pregledali in primerjali smo povpraševanje kupcev iz srednje in vzhodne Evrope na primerjalnikih skupine Heureka in ponovno opazili velike podobnosti v obnašanju potrošnikov. V vseh analiziranih državah smo v zadnjem tednu opazili znaten porast povpraševanja po zimskih pnevmatikah, avtomobilskih akumulatorjih, snežnih verigah in opremi za zimske športe.

Vir: Ceneje.si, interni podatki

V Sloveniji je tako povpraševanje po zimskih pnevmatikah naraslo za kar 99 %, po smučarskih čevljih za 187 %, izjemen porast povpraševanja pa je bil zabeležen tudi v kategoriji smuči, ki je narasel za več kot 200 % v le enem tednu.

Pri hrvaških potrošnikih je bila podobnost v iskanjih z ostalimi analiziranim trgi CEE regije najbolj očitna tudi v kategoriji zimskih pnevmatik – povpraševanje je naraslo za 106 % v primerjavi z prejšnjim tednom, ter v kategoriji smučarskih čevljev, kjer smo opazili porast 69 %. Prav tako so bili najbolj iskan izdelek tudi v Srbiji – zimske pnevmatike z dvigom povpraševanja 190 %.

Podobno smo opazili tudi na drugih trgih skupine Heureka, pri čeških, slovaških, romunskih in bolgarskih potrošnikih. Med najbolj iskanimi kategorijami v zadnjem tednu so bili v omenjenih državah: avtomobilski akumulatorji, snežne verige, zimske gume in oprema za zimske športe. Poleg omenjenih kategorij so potrošniki v celotni regiji CEE intenzivno iskali tudi opremo za ogrevanje. Na Češkem in Slovaškem je prevladovalo povpraševanje po bojlerjih, ki je naraslo za skoraj 60 %, medtem ko so bili med madžarskimi potrošniki med najbolj iskanimi klimatske naprave in radiatorji.