Leto 2021 smučarjev ni moglo razveseljevati kot leta prej in kasneje. Zaradi zaprtja večine smučarskih središč je bilo spuščanje po urejenih progah resda skorajda onemogočeno, a športni navdušenci so se situaciji prilagodili z usmeritvijo v smučarski tek, ki je omogočal neodvisno rekreacijo na prostem z možnostjo varne distance.

V letu 2022 se odprtje smučišč kaže tudi v visokem povpraševanju po alpskih smučeh, ki ga leto poprej ni bilo mogoče zaznati. Dvig je bil v januarju 2022 (v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2021) opazen v vseh državah vzhodne in srednje Evrope.

Največji skok povpraševanja po smučarski opremi, natančneje – smučeh, smo opazili pri hrvaških potrošnikih. To je v začetku leta 2022 v primerjavi s prvim mesecem preteklega leta zraslo za neverjetnih 271 %. Hrvaški je sledila Slovenija, kjer so tradicionalno smučarsko naravnani spletni kupci povzročili kar 167-odstotno rast povpraševanja. Podobno je sledila Madžarska s 114 %, Češka s 105 % ter Slovaška s 97-odstotno rastjo. Celo v klimatsko nekoliko drugačni Romuniji se je tovrstno zanimanje povečalo za nezanemarljivih 29 %.

Potrošniki se torej letos občutno pogosteje odpravljajo na smučanje, zaradi odprave omejitev gibanja pa se je ponovno zagnal tudi potovalni sektor. V vseh državah CEE regije tako zaznavamo porast povpraševanja po avtomobilskih nosilcih in prtljažnikih, kar kaže na veliko večjo stopnjo mobilnost in naraščanje povpraševanja spletnih kupcev po potovalni opremi, kot smo ji bili priča v preteklem letu.