Sesalnik je eden najosnovnejših pripomočkov za čiščenje doma, ki ga primemo v roke vsaj enkrat tedensko, a kljub temu je povpraševanje po tovrstnih izdelkih izrazito sezonsko pogojeno. Iz podatkov Ceneje.si je namreč razvidno, da povpraševanje po robotskih in ročnih sesalnikih stagnira od meseca marca do septembra. Nato pa se začne zanimanje za nakup strmo vzpenjati in vrh doseže v mesecu novembru, ko nas vreme prisili preživljati več časa med štirimi stenami, presenetljivo veliko pa je tudi spletnih kupcev, ki v decembru obdarijo svoje bližnje z vsestransko čistilno napravo.

Trenutno so zelo priljubljeni robotski sesalniki, ki delo hitro opravijo namesto nas, naša prisotnost pa ob njihovem delovanju sploh ni več potrebna. Odlikujeta jih inovativna tehnologija in enostavna uporaba ter senzorji, ki zaznajo, kdaj se sesalnik približuje steni ali kakšnemu drugemu predmetu. V primeru občutljivosti na pršice ali katere druge alergene snovi je potrebna uporaba sesalnikov s HEPA filtri. Aparati brez omenjenih filtrov namreč snovi le razpršijo po zraku, a jih ne odstranijo, s čimer se ne moremo izogniti alergijam in drugim podobnim neprijetnostim.

Letos se nakupni interes potrošnikov obrača proti že uveljavljenim blagovnim znamkam sesalnikov, očitno je, da je zaradi višjega stroška proces informiranja nekoliko daljši kot pri ostalih pripomočkih za čiščenje, preverjanje kakovosti ponudnika pa temeljitejše. V preteklih mesecih so se tako čisto na vrh priljubljenosti povzpeli ročni sesalniki znamke DYSON. Sledili so mu izdelki blagovnih znamk BOSCH, GORENJE, JIMMY in ROWENTA

Pri robotskih sesalnikih kupci prisegajo na izdelke XIAOMI. Med TOP 5 pa so se v 2022 uvrstili tudi robotski sesalniki ROBOROCK, IROBOT, ROWENTA in MAMIBOT.

ROWENTA je tako edina blagovna znamka, ki ponuja tako ročne kot robotne sesalnike in se je uvrstila med peterico letos najmočnejših brandov.

In kateri so TOP izdelki sesalnikov?

Med slovenskimi potrošniki je letos največji hit ročni akumulatorski sesalnik Dyson V15 Detect Absolute 369535-01, med robotskimi sesalniki pa je absolutni zmagovalec ROBOROCK robotski sesalnik S7