V skrbi za dobro poslovanje se v podjetju kot je spletna trgovina orientiramo na zadovoljstvo svojih kupcev. Končna konverzija oziroma nakup je ciljno dejanje strank, s katerim se zaokroži poslanstvo posameznega podjetja. Pot od idejne zasnove in izdelka ali storitve, do izpolnitve pričakovanj končnega kupca ter celo uspešnega zagotavljanja baze zvestih kupcev – je dolgotrajna in pogosto zahtevna. Poglabljanje v nakupovalno psihologijo, profiliranje svojih kupcev, analiziranje njihovih nakupnih navad, nenehno iskanje novih priložnosti, ki zanje prinašajo dodano vrednost, spletni trgovini pa omogočajo povečanje prodaje – so del poslovnega vsakdana vsakega tradicionalnega in digitaliziranega podjetja.

Zakaj redno skrbimo za podporo strankam, ažurno rešujemo pritožbe in zagate, s katerimi se naše stranke ob nakupovanju pri nas morebiti srečujejo, ne razmišljamo pa o potencialu svojih zaposlenih, ki so ključni za doseganje naših prodajnih ciljev? Je obveščanje strank o novostih in ugodnostih zanje res pomembnejše od natančnega načrtovanja dela v svoji ekipi, ki bi omogočajo večjo produktivnost ter še boljše poslovne rezultate?

Potrošniki nove realnosti so izjemno preudarni, od spletnega nakupovanja pričakujejo veliko. Varnost, enostaven proces nakupa, fleksibilnost in vedno nove, sveže ugodnosti, ki jim jih nudimo, niso več dovolj.  Kaj potrebujete za zagotovljen uspeh na valovih nove spletne resničnosti? Najboljše prodajalce, marketingaše, IT podporo – visoko motivirane zaposlene, ki bodo visoko zavzeti za opravljanje delovnih nalog ter pogosto pripravljeni iti preko meja svojih določenih delovnih nalog. In kako to doseči? Z usmerjenim razvojem zaposlenih in skrbi za njihovo zadovoljstvo na delovnem mestu. Nudite ‘podporo zaposlenim’, kot jo nudite svojim kupcem … Preberite si nekaj enostavnih, a izjemno učinkovitih načinov za boljše uspehe svoje ekipe v nadaljevanju …

1. Postavite jasne cilje

Določite skupne cilje podjetja, h katerim bodo stremeli zaposleni s svojim individualnim delom. hkrati pa se bodo zavedali skupne vizije podjetja in krovnih delovnih ciljev. Za natančno načrtovanje dela obstaja veliko bolj ali manj učinkovitih metod, nekatere so tradicionalno zastavljene in delujejo lahko celo nekoliko togo, medtem ko druge omogočajo veliko mero fleksibilnosti. Izberite tako, ki najbolje odraža filozofijo vaše spletne trgovine.

2. Upoštevajte osebne interese zaposlenih

Trenutno spletno okolje zahteva od deležnikov nenehno prilagajanje in veliko mero fleksibilnosti. Zato je to pravi trenutek, da svojo ekipo spodbudite k morebitnim predlogom o področjih, ki jih zanimajo, učenju novih spretnosti ter pridobivanju novih, koristnih znanj, ki bi jih nato lahko uporabili pri svojem delu. Ljudje, ki čutijo, da imajo besedo pri oblikovanju svojih delovnih ciljev, so visoko motivirani in občutno bolj zavzeti pri svojem delu. Zato ne oklevajte – vprašajte, česa si najbolj želijo naučiti – konec koncev smo sami odličen vir informacij o sebi.

3. Prepoznajte njihov trud

Podajanje konstruktivne kritike lahko ljudem pomaga pri usmeritvi k pomembnim ciljem in nalogam, an ne pozabite tudi na izpostavljanje pozitivnih stvari pri delu svojih zaposlenih. Pohvalite jih in jim s tem pokažite, da se zavedate njihovega doprinosa k podjetju ter njihovega osebnega poslovnega razvoja ter jih spremljate na poti doseganja poslovnih ciljev.

4. Ne bojte si meriti visoko

Še tako ambiciozno zastavljene cilje je s pozitivnim odnosom in trdim delom mogoče preseči. Visoki, težko dosegljivi delovni cilji bodo pri posameznikih v vaši ekipi morda vzbudili nelagodje in strah pred neuspehom. A ravno ta negotovost bo dober motivator, ki prežene posameznike iz cone ugodja in jih sili v iskanje inovativnih rešitev ter preseganje samih sebe. Ne bojte sebe in drugih izzvati in jih usmeriti k zahtevnim delovnim projektom. Verjemite, da bodo, s tem, česar so sposobni, presenetili sebe – in vas!

5. Podpirajte eksperimentiranje, testiranje in iskanje novih načinov dela

Odličen način vključevanja zaposlenih v samo poslovanje vašega podjetja je možnost sooblikovanja vaše spletne trgovine. Omogočite jim prevzeti določen del inovativnih načinov izboljšav, naj svoja znanja uporabijo na popolnoma nov način. Morda se lahko preizkusijo na drugem delovnem področju, kot so ga vajeni in v sebi recimo odkrijejo skrito žilico odličnega trgovca. Ali pa jim omogočite opravljati določen del njihovega delovnika na daljavo, v lastnem domu. Z menjavo vlog bodo vsi člani ekipe bolje razumeli izzive, s katerimi se vsakodnevno soočajo njihovi kolegi, kar bo pozitivno pripomoglo k še prijetnejši klimi podjetja. Z implementacijo idej posameznikov pa se bo njihov občutek pripadnosti podjetju – še okrepil, kar bo dvignilo raven motiviranosti, produktivnosti in nenazadnje tudi končne prodaje.

Za še več podobnih vsebin se prijavite na naše tedenske e-novice, s katerimi vas bomo seznanjali s trendi in vam pomagali pri rasti spletne prodaje.