Znižajte stopnjo zapuščenih košaric v vaši spletni trgovini!

Stopnja zapuščanja košarice kaže, koliko vaših obiskovalcev zapusti košarico, preden opravijo nakup. Izračunate jo tako, da delite število nezaključenih nakupov s številom vseh pričetih nakupov. Upošteva se torej razmerje med tistimi, ki so izdelek dodali v košarico in niso zaključili nakupa, ter vsemi, ki so pričeli nakupni proces. Nižje kot je dobljeno število, bolje je. Če še niste, hitro izračunajte svojo stopnjo ter v nadaljevanju članka preverite, kje so lahko glavni razlogi za zapuščene košarice in kaj lahko že danes naredite, da bo stopnja manjša. V zaključku članka najdete tudi zanimive statistične podatke, ki kažejo razlike med različnimi industrijami.

Distrakcija potrošnika je glavni razlog za zapuščanje košarice

Po podatkih statističnega portala Statista je bil v letu 2015 glavni razlog za zapuščanje spletne košarice neka distrakcija v pozornosti potrošnika v nakupnem procesu.

Pregled različnih razlogov:

  • distrakcija potrošnika v nakupnem procesu: 24 %
  • nejasna politika glede vračila izdelkov: 23 %
  • nezmožnost dodajanja izdelkov v košarico zaradi pozabljenega uporabniškega imena ali gesla: 22 %
  • odločitev potrošnika za nakup v fizični trgovini: 20 %
  • pomanjkanje ustreznih mednarodnih plačilnih metod in načinov dostave: 20 %

5 praktičnih nasvetov za znižanje stopnje zapuščanja košarice

  1. Poenostavite obrazce v vaši spletni trgovini, saj noben obiskovalec ne mara dolgotrajnega izpolnjevanja obrazcev in odgovarjanja na nepomembna vprašanja.
  2. Skrajšajte postopek dodajanja izdelkov v košarico.
  3. Bodite iskreni glede končnega stroška dostave in ne obveščajte o dodatnih stroških šele v zadnjih korakih naročila.
  4. Uporabite indikatorje napredka, ki potrošniku jasno sporočajo, kako daleč v postopku naročila je in koliko časa bo še potreboval.
  5. Jasno izpostavite vaše kontaktne podatke. Če vas potencialni kupci ne najdejo, jim ne morete pomagati.

KnowledgeBites-oddaja-narocila_new

NASVET STROKOVNJAKA: Rešitev je v avtomatiziranih marketinških sporočilih!

Za praktične napotke trgovcem smo prosili Mateja Kolška, direktorja uredništva in marketinga na vodilnem portalu za primerjalno nakupovanje v Sloveniji, ceneje.si.

matej-kolsek-cenejeZapuščena košarica je odličen vzvod, da potencialne kupce ponovno opozorite nase! Če po analizi zapuščanja košarice ugotovite, da izgubljate ogromno kupcev, ne paničarite. Poleg sprememb na strani, ki jih morate nujno preveriti oz. urediti (poenostavitve postopka nakupa, transparentnost informacij …), uporabite v svetu že zelo razširjeno metodo avtomatiziranih e-sporočil, ki spadajo v t.i. marketing automation.

Vsakemu obiskovalcu, ki v košarici pusti izdelek in zapusti vašo trgovino, po nekaj urah (ali najkasneje naslednji dan) pošljite avtomatizirano sporočilo, ki vsebuje poziv k nakupu. Ta poziv naj ne bo suhoparen, kot na primer »V košarici ste pustili 1 izdelek. Želite dokončati svoj nakup?«, ker boste dosegli bistveno manjši učinek, kot če celotno komunikacijo začinite z malce (primernega) humorja in sproščenosti. Lahko sestavite tudi zaporedna avtomatizirana sporočila, ki stopnjujejo »napetost«, ter s tem obiskovalca usmerjate h končni odločitvi za nakup.

V prvem sporočilu lahko na primer začnete z »Vam je izdelek padel iz košarice? Pobrali smo ga, da ga lahko še danes kupite :)« ter v naslednjega (seveda v primeru, če obiskovalec še vedno ni kupil izdelka) vključite element časovne omejenosti ali zaloge na način »Izdelek bo na voljo samo še danes« ali »Na zalogi je samo še 1 izdelek, ki ste si ga ogledali včeraj«. V teh sporočilih vedno uporabite primerne »call to action« nagovore. Ne pozabite tudi na najbolj pomemben element, subject e-sporočila, ki je prvo sito za pridobivanje ponovne pozornosti obiskovalca in s katerim morate v človeku vzbuditi pravo čustvo, da bo kliknil nanj. Ciljajte na zamujeno priložnost ali ekskluzivnost, na primer »Pri nas ste pozabili izdelek!« ali »Izdelek vas bo čakal samo še danes!«. Ti primeri naj vam služijo za zgled in motivacijo, svoje nagovore pa morate seveda prilagoditi dejavnosti.

Evropski kupci najmanjkrat zapustijo košarico med nakupovanjem prehranskih izdelkov

Stopnja zapuščanja spletne košarice se pomembno razlikuje med posameznimi kategorijami izdelkov. Po podatkih poročila Ecommerce Benchmark and Retail 2016 je najnižja pri prehranskih izdelkih (43 %), najvišja pa v kategoriji Dom in vrt (56 %).

zapuscanje-kosarice-po-kategorijah

Vir: Ecommerce Benchmark and Retail report 2016

Tudi znotraj posameznih kategorij obstajajo pomembne razlike. Omenjeno poročilo ponuja vpogled v modno industrijo, kjer je pri ženski in moški modi stopnja zapuščanja košarice 50-odstotna, pri modni obutvi pa je višja za 3 odstotne točke.

zapuscanje-kosarice-v-modi
Vir: Ecommerce Benchmark and Retail report 2016

Srednje velika podjetja imajo manj zapuščenih košaric

Zanimive so tudi razlike glede na velikost podjetja. Najnižjo stopnjo imajo podjetja s 25 do 250 zaposlenimi, podjetja z do 25 zaposlenimi ter z več kot 250 zaposlenimi pa se srečujejo z višjo stopnjo zapuščenih košaric.

Vas zanima več?

Preberite tudi: