[TrendKiwi] Zimske gume kupujemo glede na vreme in odnos do znamk, vrhunec povpraševanja bo letos v začetku novembra!

2200

TrendKiwi analizeTrendKiwi_icon ponujajo vpogled v trende sezonskih blagovnih skupin in napovedi zanimanja potrošnikov za lažje načrtovanje prodajnih in oglaševalskih aktivnosti.

Na vodilnem slovenskem portalu za primerjalno nakupovanje ceneje.si smo tik pred vrhuncem sezone pripravili analizo nakupnega vedenja v kategoriji zimskih pnevmatik. Podatki, ki temeljijo na vzorcu več kot 60.000 povpraševanj in 250.000 ogledov pnevmatik, razkrivajo vpliv vremena in neodvisnih testov na povpraševanje, priljubljenost posameznih znamk med slovenskimi potrošniki, največje spremembe povprečnih cen glede na lansko leto ter ostale informacije, pomembne za nakup zimskih gum.

VREME: Ob napovedi mraza povpraševanje tudi 100 % višje, letos vrh sezone šele v začetku novembra

Sezona povpraševanja po zimskih pnevmatikah traja od sredine septembra do 15. novembra. Analiza nakupnega vedenja kaže, da obstaja jasna korelacija med vremenom in povpraševanjem po zimskih pnevmatikah – potrošniki odreagirajo približno 24 ur po napovedi nizkih temperatur, saj se pričnejo zavedati, da potrebujejo nove gume. Lani se je ob napovedi mraza povpraševanje glede na letno povprečje povečalo za 50 do 120 %, tudi letos smo v najhladnejših dneh oktobra zabeležili 50% povečanje.

vpliv-vremena-na-povprasevanje-po-zimskih-gumah-smind-portal1

Glede na napoved toplega vremena pričakujemo, da bodo potrošniki počakali do zadnjega trenutka in nakup gum opravili v prvih dneh novembra, ko je ponavadi vrhunec sezone.

Glede na to, da v naslednjih 14 dneh ni napovedanih ekstremno nizkih temperatur, izrazitega vpliva mraza na zanimanje za zimske gume ne bo. Pričakujemo, da bodo zato potrošniki počakali do zadnjega trenutka in nakup gum opravili v prvih dneh novembra, ko je ponavadi vrhunec sezone. V primeru, da bo vreme okrog 15. novembra še vedno toplo, se bo sezona povpraševanja verjetno podaljšala in nadaljevala tudi po tem datumu.

ZNAMKE: Najbolj priljubljena Sava, Continental glede na lani upadel

priljubljenost-znamk-smind-portalPregled priljubljenosti znamk v kategoriji zimskih gum velikosti R 16, po katerih je povpraševanje med potrošniki najvišje, je pokazal, da so na prvih treh mestih Sava, Continental in Goodyear, ki skupaj zavzamejo skoraj 60 % vseh povpraševanj.

Več kot tretjina povpraševanj pripada Savi, s 13 % sledi Continental in z desetino Goodyear. Zanimiva je primerjava z istim obdobjem lani, ko je bila Sava prav tako na prvem mestu, Continentalu pa je delež od lanskega leta padel za 7 odstotnih točk. Tretjo pozicijo je namesto znamke Goodyear lani zasedel Nokian.

VPLIV TESTA: Povpraševanje po dobro ocenjenih gumah višje za od 70 pa vse do 225 %!

Preverili smo, kako je letošnji neodvisni test vplival na zanimanje za različne znamke. 2. in 3. teden po objavi testa se je povpraševanje glede na isto obdobje lani v največji meri povečalo pri znamkah, ki so bile vključene v test. Dva tedna po objavi smo največjo rast zabeležili pri znamki Pirelli, in sicer 126 %, 3 tedne po objavi pa je bil vpliv testa še bolj očiten – največjo rast smo opazili pri znamkah Hankook (225 %) in Michelin (138 %). Povpraševanje po Savi in Continentalu, ki v letošnji test nista bila vključena, ostaja podobno kot v istem času lani.

vpliv-testov-na-zimske-pnevmatike-smind-portal

POVPREČNE CENE: V dimenziji R 16 letos cenejši Goodyear, Michelin in Pirelli

Zanimalo nas je, katerim znamkam so se v primerjavi z istim obdobjem lani najbolj znižale oziroma povišale cene. V analizo smo zajeli obdobje od 39. do 43. tedna ter pnevmatike velikosti R 16. Cene so se najbolj znižale znamkam Goodyear, Michelin in Pirelli (od 4 do 6 odstotnih točk), najbolj pa so se povišale pri Debici, Continentalu in Fuldi (od 5 do 7 odstotnih točk).

najvecje-spremembe-cen-zimskih-pnevmatik-smind-portal

CENOVNI RAZREDI: Razkrivamo top 5 znamk v posameznem razredu

V analizi nakupnega vedenja smo preverili tudi, katere znamke so najbolj priljubljene v različnih cenovnih razredih. Pri gumah nad 100 € so najbolj priljubljene znamke (po abecedi) Continental, Dunlop, Michelin, Nokian in Pirelli, med pnevmatikami pod 50 € pa Fulda, Kormoran, Kumho, Nokian in Sava.

priljubljenost-znamk-v-cenivnih-razredih-smind-portal

Znotraj posamezne znamke smo največji delež povpraševanj v cenovnem razredu nad 100 € zabeležili znotraj znamke Pirelli, medtem ko je znotraj znamke Sava več kot polovica povpraševanj opravljenih v cenovnem razredu pod 50 €.

Vas zanima več?

Preverite ostale TrendKiwi analize »