23. februarja smo pisali o nedavni Googlovi spremembi strukture SERP ter opisali nekaj možnih posledic za organski obisk ter PPC (pay-per-click) oglaševanje.

Nekatere spletne agencije so nas obvestile, da se je na njih obrnilo kar nekaj strank, ki jih je zanimalo, kaj ta sprememba pomeni za njihovo poslovanje. Glede na to, da gre za zelo zanimivo temo, ki na noge dviguje tako spletne agencije kot spletne trgovce doma in v tujini, smo za mnenje zaprosili nekatere strokovnjake.

V ločenem članku smo že opisali vpliv sprememb na AdWords oglaševanje, v nadaljevanju pa vas vabimo, da preberete več o učinkih na organski promet.

Kam se pomikajo organski zadetki?

Google se je odločil med prve iskalne zadetke uvrstiti tudi 4. oglasno pozicijo, s čimer je organske zadetke postavil še nižje. Po poročanju moz.org (analiza temelji na njihovem naboru podatkov) je bilo pred spremembo SERP vseh iskanj, ki so vsebovala 4 oglasne pozicije, okoli 1 %, 18. februarja je ta številka narasla na 18,9 %, nekaj dni po spremembi, natančneje 23. februarja, pa so zaznali kar 36,4 % poizvedb, ki imajo na vrhu seznama zadetkov 4 oglase. V bran rezultatom vir navaja, da so med uporabljenimi poizvedbami predvsem takšne, ki naj bi bile predmet spremembe SERP, tako imenovane visoko komercialne poizvedbe, a med njimi je kar nekaj izjem, ki niso komercialne narave, pa kljub temu na vrhu vsebujejo 4 oglasne pozicije. To dejstvo odpira nadaljnja vprašanja, kakšen obseg iskanj je zares zajela nedavna sprememba SERP.

Ponekod so organski zadetki izrinjeni precej pod above the fold pozicije.

Tuji spletni viri (med njimi WordStream in Searchengineland) navajajo, da organski zadetki pogosto ne bodo več vidni na above the fold pozicijah, torej na delu zaslona, ki ga vidimo, brez da bi se pomaknili po strani navzdol.

Tej ugotovitvi lahko samo prikimamo, saj pri določenih poizvedbah ne opažamo zgolj tega, da so plačljivi oglasi premaknili organske zadetke nižje, temveč da včasih določene dodatne informacije (npr. Google Maps) izrinjajo organske zadetke precej pod above the fold, kot na primeru s spodnje slike, kjer smo s puščicami označili organske pozicije.

kaj sprememba SERP pomeni za SEO

Matt Lawson iz Googla, ki je svoj pogled povzel na spletnem blogu searchengineland.com, pojasnjuje, da »takšna sprememba izboljšuje uporabniško izkušnjo na iskalniku Google ter omogoča konsistentno uporabo na mobilnih napravah, tablicah in namiznih računalnikih.«

»Upam napovedati, da bo sprememba na organski obisk kratkoročno vplivala negativno. Zakaj kratkoročno? Ker je na srednji in dolgi rok vse odvisno od oglaševalcev in tega, kako relevantne oglase bodo objavljali glede na iskano besedo oziroma frazo. Denimo v primeru ključnih besed s širokim ujemanjem bodo iskalci zaradi nerelevantnih zadetkov na prvih mestih postali zmedeni in iskali informacije drugje ali celo pod oglasi, med organskimi zadetki,« meni bralka sMind.si vsebin in poznavalka SEO ter družbenih omrežij Anita Andrenšek.

Porajata se tudi vprašanji, kako uporabnik zaznava razliko med plačanim in organskim zadetkom ter kako pomembne so SEO aktivnosti lastnikov spletnih strani. Tudi na tej točki smo za mnenje vprašali strokovnjake.

Kakšne rešitve priporočajo SEO strokovnjaki?

Mario Frančešević, strokovnjak za performance marketing iz hrvaške agencije SeekandHit, vidi v spremembi še veliko izzivov in priložnosti. »Na spremembo ne gledamo preveč tragično – našim uporabnikom bomo vedno pomagali izkoristiti možnosti, ki jih ponujajo iskalniki, kot je Google. Ta sprememba pa pravzaprav kaže tudi na to, da fokus naročnikov nikoli ne sme biti usmerjen samo v en kanal, temveč da mora razvoj spletnih strani vedno temeljiti na različnih načinih promocije, saj s tem minimiziramo možnost negativnih učinkov takšnih sprememb.«

Miha Lavtar, direktor podjetja Optiweb, ki se ukvarja z optimizacijo spletnih strani in trgovin, svetuje, kako lahko poskrbimo, da učinki spremembe ne bodo prehudi: »Ne pozabimo na bolj iskane fraze, ki sicer prinašajo največ prometa. Podjetja se bodo morala bolj osredotočiti na kakovostno in relevantno vsebino, če želijo poskrbeti, da organski promet ne bo upadal, temveč naraščal. Z dobro in svežo vsebino, ki je zanimiva za naše stranke, posledično zajemamo vedno več ključnih besed oziroma tako imenovanih “long-tail” fraz, ki imajo malo iskanj in posledično majhno konkurenco, a obenem vsota teh iskanj znaša kar 80 % vseh iskanj v SERP-u. Oglaševalci teh besed ne oglašujejo oziroma je tam manj oglasov.«

Preverite posledice spremembe za vas »

Vas zanima več?

Vabimo vas k branju povezanih vsebin:

Kaj to pomeni za AdWords oglaševalce? »