V Sloveniji so si trgovci Black Friday oz. črni petek prisvojili približno leta 2016 – ko zakon ni več določal obdobja sezonskih razprodaj. Seveda so s tem praznikom razprodaj začeli v ZDA, z namenom da s popusti kupce ponovno zvabijo k nakupovanju (Black Friday sledi zahvalnemu dnevu). Ravno na Black Friday uradno prične veljati obdobje predbožične nakupovalne mrzlice. Trgovci so potrošnike že tako navadili na Black Friday dnevne ali tedenske popuste, da mnogi po več tednov odlašajo z nakupi, zato da bi ujeli čim višja znižanja. Kako pa se ta trend nakupovanja odraža na največji primerjalni platformi za spletno nakupovanje – Ceneje.si?

Letošnje leto je za mnoge nekaj povsem novega, predvem pa je to postalo digitalno leto, saj se je zaradi ukrepov povezanih z epidemijo koronavirusa COVID-19 večji del nakupov že preselil na splet. To se odraža tudi na obisku spletnih trgovin. Hkrati pa to toliko bolj opažamo na Ceneje.si – generatorju ponudb več kot 500 spletnih trgovin v Sloveniji. Ugotovili smo, da se je obisk na letošnji Black Friday v primerjavi z lanskoletnim povečal za kar 75%. In če pogledamo še malenkost za nazaj in naredimo primerjavo z letom 2017 je rast obiska za Black Friday več kot 200%.

Kaj pa je bilo tisto, kar je uporabnike portala Ceneje.si najbolj zanimalo in za nakup česa so se najpogosteje odločali?

Naj poudarim, da je bilo še posebej zanimivo opazovati povpraševanje po mobilnih telefonih in dodatkih, saj zaznavamo, da so kupci čakali ravno Black Friday in popuste. Dokaz temu je skoraj 100 % večje povpraševanje v primerjavi z dnevnim povprečjem nakupnega interesa v preteklem tednu.

Pri računalniški opremi in prenosnikih zaznavamo sicer le 60 % rast, kar pa je še vedno presenetljivo visoko, če vzamemo dva vrhunca nakupov v marcu in septembru, o čemer smo že pisali v članku Nakupno vedenje in (spletna) trgovina: reakcija »preudarnega« potrošnika – 2. del

Kaj pa se je dogajalo na produktni ravni? Ste katerega izmed spodnjih izdelkov imeli v svoji ponudbi? Če ne, je zdaj pravi čas, da jih dodate, saj so bili to najbolj iskani izdelki v času Black Friday popustov in imajo prodajno priložnost tudi v prihodnjih dneh.

Naj omenim, da je Play Station 5 pričakovano med top 10 najbolj priljubljenimi izdelki, saj smo ljubitelji gaminga že dolgo željno čakali novi produkt, a so zaloge zelo kmalu pošle. Vendar pa je ravno to odlična priložnost za starejše generacije izdelkov, saj se običajno cena le-teh zniža, kar je še toliko bolj priročno v času nakupovalne mrzlice. Naj vam dam namig – bliža se božič – za mnoge je to idealno darilo!

Če bi želeli vedeti več o sezonskih trendih, priložnostih za oglaševanje svojega branda, produkta, se pozicionirati višje med ponudniki – sporočite 😊.

Danica Omrčen,
TITLE: Senior Sales Manager na Ceneje.si
KONTAKT: danica.omrcen@ceneje.si, 031 514 489