Če imate za poslovanje vaše spletne trgovine odprt s.p., se vam obetajo pomembne spremembe davčne zakonodaje. Ministrstvo za finance je predstavilo predloge davčnih sprememb, med katerimi se glavna nanaša na višino normiranih odhodkov. V primeru, da imate normiran s.p., bo po novem obdavčenih 30 in ne več zgolj 20 odstotkov vaših letnih prihodkov.

Kot pišejo na portalu Data.si, se spremenjena davčna zakonodaja nanaša na naslednjih pet zakonov: Zakon o dohodnini, Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb, Zakon o davku na tonažo, Zakon o davčnem potrjevanju računov ter Zakon o davčnem postopku.

Največje spremembe za normirance

Zadnji predlog ministrstva ohranja že prej predlagano spremembo vključitve dohodkov iz dejavnosti v sistem letnega obračuna dohodnine.

»To pomeni, da bodo normiranci obdavčeni po dohodninski lestvici, glede na višino zaslužka. Priznale pa se jim bodo olajšave, vezane na osebne okoliščine (splošna olajšava, olajšava za vzdrževane družinske člane itd.),« pišejo na Dati.

Nov predlog pa prinaša spremembo višine normiranih odhodkov iz 80 na 70 odstotkov. Tako bo po novem obdavčenih 30 in ne zgolj 20 celotnih letnih prihodkov.

Obetajo se tudi druge spremembe Zakona o dohodnini

Nova davčna zakonodaja predvideva uvedbo posebne davčne sheme za dohodke, ki izhajajo iz napotitve na delo iz Slovenije v tujino ali obratno. Upošteva tudi pripombe iz javne razprave glede povračil stroškov, ki se vežejo na začasno napotitev na delo v tujino.

»Zaradi preprečevanja zlorab posodobljeni predlog predvideva, da se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod določenimi pogoji ne vštevajo povračila stroškov za prehrano, prevoz in prenočišče,« pojasnjujejo na Data.si.

V novi predlog zakonodaje je vključena tudi odprava stopničavosti dodatne splošne olajšave, s katero želi ministrstvo preprečiti situacijo, ko nekdo z nizkimi dohodki zasluži malenkost več od drugega in zato pade v razred s precej nižjo olajšavo. Z novo ureditvijo naj bi bila obravnava zavezancev v takšnem položaju pravičnejša.

Zakaj sploh spremembe zakonodaje?

Na finančnem ministrstvu pojasnjujejo, da naj bi predlagane spremembe poskrbele za enakomernejšo razporeditev davčnih bremen, zmanjšale administrativna bremena ter izboljšale učinkovitost pobiranja javnih dajatev.

Kdaj pa lahko pričakujemo novo zakonodajo? To trenutno še ni povsem znano, saj so bili omenjeni predlogi ministrstva za finance poslani koalicijskim poslanskim skupinam in Ekonomsko socialnemu svetu. Pred sprejetjem davčnih sprememb se bo razprava zagotovo še nadaljevala.

Vas zanima več?

Preberite tudi: