imate ustrezno zaščiteno spletno mesto

Na prihajajoči 5. konferenci Shopper’s Mind Ecommerce Day, ki bo 30. novembra v Ljubljani, bo potekala okrogla miza o enem ključnih dejavnikov za razvoj spletne trgovine, zaupanju potrošnikov. V pogovoru, ki ga bo vodila dr. Jelena Rašula (Shopper’s Mind – sMind), bo sodelovala tudi Jasmina Mešić iz SI-CERT, ki deluje kot vodja nacionalnega programa ozaveščanja o informacijski varnosti Varni na internetu. Za naš portal je razkrila nekaj ključnih informacij za varno poslovanje spletnih trgovin, več pa lahko izveste na konferenci, ki predstavlja edini dogodek te vrste v Sloveniji. Boste z nami?

Imate ustrezno zaščiteno spletno mesto? Potem ste med redkimi!

Jasmina Mešić poudarja, da v Sloveniji premalo lastnikov spletnih strani pravilno zavaruje spletno mesto. Izzivi, ki jih v okviru programa Varni na internetu zaznavajo pri spletnih trgovcih, so predvsem skrb za podatkovne baze in vzdrževanje sistema za urejanje vsebin. 

Kakšne posledice vam lahko prinese zloraba spletnega mesta? Poleg tega, da nedostopnost spletne strani ali spletne trgovine povzroči izgubo strank in poslovno škodo, odpravljanje posledic zahteva čas in denar. A kot boste videli v nadaljevanju, obstajajo nekateri povsem preprosti koraki za zagotavljanje večje varnosti spletne trgovine.

Kaj storiti, če sumite, da je prišlo do zlorabe vašega spletnega mesta?

Kot pojasnjujejo na SI-CERT, je ključnega pomena preventiva, a če opazite, da s spletnim mestom nekaj ni v redu in sumite na vdor, svetujejo naslednje korake:

  1. kontaktirajte s skrbnikom strežnika ali vašim ponudnikom gostovanja, pri katerem imate najet spletni strežnik. Poskrbite za zavarovanje dokazov o vdoru, pri čemer bodite zelo pozorni, da navedenih datotek ne spreminjate in se ohranijo v celoti skupaj z ustreznimi časovnimi oznakami (čas kreiranja, spreminjanja in dostopa do datoteke).
  2. vdor sporočite na SI-CERT, ki vam bo nudil nadaljnjo pomoč pri preiskovanju vdora, dodatni zaščiti strežnika in bo opravil potrebno komunikacijo z drugimi vpletenimi (ponudniki interneta, CERT-centri v tujini in po potrebi tudi organi pregona).

3 koraki za večjo varnost vaše spletne trgovine

Jasmina Mešić razkriva 3 korake, s katerimi lahko na preprost poskrbite za večjo varnost vašega spletnega mesta:

  • poskrbite za redno posodabljanje spletnega strežnika in nameščenega sistema za urejanje vsebin
  • skrbno izbirajte gesla
  • prijave na vaš strežnik omejite na vaše običajne internetne lokacije

POMEMBNO! Še posebej za spletne trgovine, ki predstavljajo naprednejša spletna mesta, ki hranijo osebne podatke in izvajajo finančne transakcije, svetujejo tudi preverjanje z neodvisnim varnostnim pregledom in penetracijskim testom. Pri tem je pomembno, da izberete neodvisno podjetje, ki se redno ukvarja s to dejavnostjo.

Zakaj se vam splača priti na konferenco Ecommerce Day 2016?

Program prinaša še številne druge zanimive vsebine s področja spletne trgovine in spleta na splošno. Udeleženci bodo med drugim izvedeli, kakšne priložnosti ponuja spletna trgovina v 2017, spoznali primere odličnih ecommerce praks ter najnovejše rešitve za spletne trgovce, ki olajšajo in izboljšajo prodajo na spletu. Poleg tega bodo prvi dobili vpogled v najnovejše rezultate raziskave Shopper’s Mind o nakupnih navadah slovenskih potrošnikov in stanju spletnega trga v Sloveniji, ki je letos zajela več kot 30.000 spletnih kupcev.

Še niste prijavljeni na 5. konferenco Shopper’s Mind Ecommerce Day? Na voljo je le še nekaj mest!

Prijava na 5. Ecommerce Day »